Stranci dali rok

Tajni sastanak: Sankcije zbog Izbornog zakona?!

Iz međunarodne zajednice predložili su da se pregovori nastave sljedećeg tjedna, te da se u njih uključe i stručnjaci iz Venecijanske komisije.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2017. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici političkih stranaka u parlamentu BiH imali su tajni sastanak s predstavnicima, odnosno političkim direktorima Veleposlanstva SAD u BiH, OSCE-a i Europske komisije u BiH, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

Tema razgovora, koji su održani u utorak, kako tvrde Nezavisne novine, bile su izmjena Izbornog zakona BiH, a na sastanku je BiH dat i svojevrstan ultimatum da do veljače mora napraviti pomak kada su u pitanju izmjene ovog zakona, u protivnom moguće su sankcije prema BiH.

"U veljači će Europska komisija objaviti izvještaj za zapadni Balkan i ako do tada BiH ne postigne pomak kada je u pitanju Izborni zakon, moguće je da svi procesi koji vode ka europskim integracijama budu obustavljeni", kaže izvor Nezavisnih.

Banjalučke novine navode kako su iz međunarodne zajednice predložili da se pregovori nastave sljedećeg tjedna, te da se u njih uključe i stručnjaci iz Venecijanske komisije.

''Saznajemo da je postignut dogovor i kada je u pitanju izbor srpskih izaslanika u Domu naroda FBiH, te da će se krenuti u izmjenu Ustava FBiH kako bi se izaslanici iz srpskog naroda mogli birati s liste stranaka, a ne samo iz županijskih skupštinskih klupa'', pišu Nezavisne novine.

Na sastanku su bili visoki stranački dužnosnici, pa je tako DF predstavljao Damir Bećirović, ispred SDA i HDZ-a bili su Halid Genjac i Bariša Čolak, ispred Saveza za promjene Igor Golijanin (SDS), dok su Zoran Mikulić i Damir Arnaut predstavljali SDP i SBB.

Ovom sastanku trebali su nazočiti i članovi Kolegija Zastupničkog doma BiH Borjana Krišto, Šefik Džaferović i Mladen Bosić, te Aleksandra Pandurević, šefica Kluba zastupnika SDS-a u Zastupničkom domu BiH, ali su oni bili spriječeni jer su bili na putu u Bruxellesu. Također, na razgovore su bili pozvani i predstavnici SNSD-a, ali oni nisu došli.

Jedan od sudionika razgovora Damir Bećirović, iz DF-a, potvrdio je Nezavisnim novinama kako je tema razgovara bio Izborni zakon, te da su iz međunarodne zajednice spremni da pomognu, ali da dogovor nije postignut ''zbog toga što je Čolak imao suprotno mišljenje od većine''.

Podsjećamo, u parlamentarnoj proceduri su dva prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, jedan koji su predložili hrvatski delegati u Domu naroda BiH, a drugi SDA. Također, i SDP i DF iznijeli su Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji, što nije isto što i izmjene samog Izbornog zakona, no suštinski ovaj prijedlog provodi presudu Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića te je, po tvrdnjama njegovih kreatora, potpuno u skladu s ustavima BiH i FBiH te Izbornim zakonom.

Kopirati
Drag cursor here to close