Strogo pov.

Tajni sastanak o borcima u Mostaru?!

Povjerenstvo bi konačno trebalo usuglasiti tekst Zakona o pravima demobiliziranih boraca za koji je još prošlog ponedjeljka rečeno da je usuglašen.
Vijesti / Politika | 09. 08. 2018. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u dva doma Parlamenta Federacije BiH zasjedat će danas, ipak, u Mostaru, objavilo je Oslobođenje.

Kako navode sarajevske novine, lokacija sastanka držana je u tajnosti iz nepoznatih razloga ali su članovi povjerenstva danas obaviješteni da će raditi u Mostaru.


Povjerenstvo bi konačno trebalo usuglasiti tekst Zakona o pravima demobiliziranih boraca za koji je još prošlog ponedjeljka rečeno da je usuglašen.

No, predsjednik povjerenstva Jasenko Tufekčić prošli ponedjeljak opovrgnuo je sam sebe pa izjavio da zakon ipak nije usuglašen, jer se "pojavio amandman Zaboravljenih branitelja o visini boračkog dodatka".

''Komisija nije pijaca, možemo usuglašavati samo ono što je bilo u materijalima na domovima'', rekao je Tufekčić.

Razvojačeni branitelji, pak, tvrde suprotno i kažu kako je takvo rješenje, kojim bi svaki veteran dobivao po šest KM po mjesecu sudjelovanja u borbi ukoliko nije ostvario nikakva prava po osnovu sudjelovanja u borbi, bilo prihvaćeno na prošloj sjednici Povjerenstva.

''Mislim da sada nema puno posla i da se sve može brzo i lako završiti. Oni za tih šest KM znaju već skoro tri godine. Nemamo drugog izbora, svi kažu da je to pravedno. Mislim da će se usuglasiti zakon s ovim, nema razloga da tako ne bude. Borci ne guraju ovu zemlju u propast. Ako imaju argument i razlog koji obara naše argumente, mi pristajemo. Ne da kažu nema para'', rekao je Oslobođenju Grbavac.

Grbavac pojašnjava da ''kad bi se iščistilo sve'', u konačnici bi bilo oko 50.000 demobiliziranih boraca, koji bi prema rješenju o šest KM po mjesecu sudjelovanja u ratu primali u prosjeku po 120 maraka, te da sredstava za te isplate ima u sadašnjem iznosu proračuna kojim raspolaže resorno ministarstvo, samo da ga treba preraspodijeliti.

Napominje kako nije istina ono što tvrdi resorni ministar Salko Bukvarević o tome da je realno samo rješenje koje je predložila Vlada FBiH, a kojim bi borački dodatak zasad primale samo određene kategorije veterana, za šta je moguće odvojiti 14 milijuna KM sa stavke ovog ministarstva.

''Mi njemu ništa ne vjerujemo. Čak je 1.600 boračkih udruženja za koja sami kažu da se izdvajaju 22 milijuna KM godišnje. Novac se može preraspodijeliti. Ministarstvo raspolaže s 570 milijuna KM, samo ih treba pošteno raspodijeliti, a ne dijeliti kako ih oni dijele'', rekao je Oslobođenju Grbavac.

Na današnjoj sjednici trebali bi prisustvovati i resorni ministar Salko Bukvarević i predstavnici demobiliziranih boraca, tvrdi Oslobođenje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close