Samo kod nas

Tajne: Probija se balon sapunice oko Osmice?

Sud BiH je odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok se proces u Sudu BiH ne okonča.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2020. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija potvrdio je da je obavijestio Ministarstvo sigurnosti kako je povrijeđen član 57 Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te je time stavljeno u proceduru oduzimanje prava na pristup tajnim podacima generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, pišu Nezavisne novine.

U obrazloženju koje je potpisao Tegeltija navedeno je kako je Ministarstvo sigurnosti obaviješteno o potrebi provođenja dodatne sigurnosne provjere za Mehmedagića, a zbog nastale sumnje u sigurnosnu smetnju.

Srna navodi kako Zakon o zaštiti tajnih podataka BiH nalaže da, ukoliko se protiv osobe koja ima već dozvolu za pristup tajnim podacima vodi disciplinski ili krivični postupak, voditelj organa, organizacije ili institucije u kojoj je provjeravana osoba angažirana na poslovima pristupanja, korištenja, čuvanja i zaštite tajnih podataka dužan je o tome obavijestiti osobe nadležne za izdavanje dozvole.

Također, ranije je Tužiteljstvo BiH uputilo dopis Ministarstvu sigurnosti u kojem od resornog ministra Selme Cikotića i njegovog pomoćnika Mate Miletića traži informaciju je li protiv optuženih Mehmedagića i zaposlenog u agenciji OSA Muhameda Pekića pokrenuta procedura dodatne provjere u slučaju sumnje u sigurnosnu smetnju.

Tužiteljstvo traži od Cikotića i Miletića odgovore jesu li postupili kao u ranijem slučaju koji se odnosi na bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca i tajnik Ministarstva sigurnost Bakira Dautbašića.

Kako se navodi, potrebno je da se Tužiteljstvo odmah obavijesti da li je OSA, rukovoditelj organa, obavijestila Ministarstvo sigurnosti da je danom potvrđivanja optužnice protiv Mehmedagića i Pekića nastupila sigurnosna smetnja.

Sud BiH je odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok se proces u Sudu BiH ne okonča.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH je 22. listopada protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom ih tereti da su tijekom kolovoza zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close