Zlatna plaketa Dodiku

Tabaković: Bošnjaci neće sudjelovati svečanoj sjednici povodom Dana Općine

Tabaković smatra da odluka donesena na šestoj tematskoj sjednici povodom obilježavanja 11. ožujka i dodjele općinskih nagrada i priznanja nije u skladu sa zakonom, jer se, kako kaže, Povjerenstvo nije izjašnjavala o prijedlozima.
Vijesti / Politika | 08. 03. 2018. u 13:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Sandzakpress / Alija Tabaković

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković izjavio je za Fenu da Bošnjaci neće sudjelovati svečanoj sjednici Skupštine 11. ožujka povodom Dana Općine, a nakon što su srpski vijećnici nedavno donijeli odluku o dodjeli zlatne plakate predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. 

Tabaković smatra da odluka donesena na šestoj tematskoj sjednici povodom obilježavanja 11. ožujka i dodjele općinskih nagrada i priznanja nije u skladu sa zakonom, jer se, kako kaže, Povjerenstvo nije izjašnjavala o prijedlozima.

''Dobitnici nagrada su upitni kada je u pitanju aspekt zakonitosti. Nažalost, načelnik općine i srpske političke partije od svečane sjednice napravile su paradu srpske moći i sile u Srebrenici. Mi smo upozoravali načelnika i kolege vijećnike da ne idemo u naglašavanje, nego da tražimo kompromis. Nacionalni balans bi trebao biti zadovoljen u smislu mirne političke situacije u Srebrenici'', ističe Tabaković.

On navodi da su svi prijedlozi za neke od nagrada koji su Bošnjaci predočili povučeni i na Povjerenstvu i na održanoj sjednici.

''Vrše se određeni pritisci da pojedini sudjeluju sjednici, svi koji budu nazočili, od Bošnjaka ili neko iz međunarodne zajednice i nekih veleposlanstava, onda ne žele dobro Bošnjacima. Mi smo molili naše koalicione kolege da ne idu u tom pravcu i ovo je prvi put nakon rata da je došlo do naglašavanja'', kazao je Tabaković.

Dodaje kako su to političke odluke te da ne prihvaća izvanzakonsko djelovanje.

''Nama svima treba svijesti o budućim odnosima i životu u Srebrenici. Svi trebamo učiniti da ti odnosi budu što bolji, jer nama valja poslije 11. ožujka živjeti. Kada su Bošnjaci bili većina u Skupštini nikada nije bilo naglašavanja i nikada nijedna nagrada nije donesena jednonacionalno'', podcrtao je Tabaković.

Na pitanje je li stabilna trenutna skupštinska većina u Srebrenici, Tabaković je kazao da u ovom momentu postoji koalicioni odnos sa SNDS-om i DNS-om.

''Nismo zadovoljni da nam se na ovakav način vraća. Vidjet ćemo u narednom periodu što će biti, ono što je izvjesno je da moramo tražiti zajednička rješenja u interesu svih građana Srebrenice'', zaključio je Tabaković.

Kopirati
Drag cursor here to close