Potvrdio Orbanov dolazak

Szijjártó: Sankcije nisu alat broj jedan, ne postižu cilj

" Što god se dogodi bilo gdje u svijetu, odgovor iz Bruxellessa su sankcije, sankcije i sankcije. Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama", kazao je Szijjártó.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2021. u 22:06 Bljesak.info
Aktuelni intervju Peter Sijarto, ministar vanjskih poslova Mađarske

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su mediji objavili kako je Njemačka na sastanku političkog i sigurnosnog komiteta Europske unije zatražila uvođenje sankcija protiv dužnosnika u Republici Srpskoj, te da se Mađarska usprotivila toj inicijativi, šef mađarske diplomacije Peter Szijjártó u intervjuu za BHT1 kazao je da Mađarska smatra kako sankcije nisu alat broj jedan jer sve dosadašnje sankcije koje je uvodila Europska unija nisu postigle rezultate.

Također je kazao kako je premijer Viktor Orban potvrdio kako idućih dana dolazi u Sarajevo.

U intervjuu je, između ostalog, odgovorio i na pitanje hoće li Viktor Orban nakon Banja Luke posjetiti i Sarajevo.

Pogrešna politika EU 

"Meni se ne sviđa pravac u kojem se razvija vanjska politika Europske unije. Po onome što sada vidim jedini alat europske vanjske politike postaju sankcije. Što god se dogodi bilo gdje u svijetu, odgovor iz Bruxellessa su sankcije, sankcije i sankcije. Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama", kazao je on.

"Naprotiv, postignuti su drugačiji rezultati od očekivanih. I zato mislim da su konzultacije i dijalog mnogo važniji i bolji način da se upravlja različitim stvarima. Generalno, nismo razgovarali samo o pitanjima BiH, nego smo razgovarali cijelom Zapadnom Balkanu. Mislim da je situacija ovdje dosta tužna, ne zbog vas, nego zbog nas, zbog EU. Jer EU je jako spora, izuzetno spora i ne prihvata integracije. Proširenje EU se treba ubrzati, u suprotnom ćemo izgubiti zamah, jer u geopolitici ne postoji vakuum, neko ce ući, netko će zauzeti nasu poziciju. Kada razgovaramo o Z. Balkanu s ministrima vanjskih poslova EU većina kolega se žali na činjenicu da postoje drugi akteri drugi akteri."

Do sada moguće sankcije protiv Dodika su tek spominjane u nekim političkim izazovima, naglasio je Szijjártó.

Nema nacrta

"Nije došlo nekog konkretnog političkog prijedloga, nije ponuđen nikakav nacrt, tako da ne postoji neki problem kome ćemo se protiviti. Mi smo samo jasno rekli da ne mislimo da su sankcije alat broj jedan u takvim situacijama, jer opet podsjećam na dosadašnja iskustva. Sankcije koje je nametala EU nisu bili nikakvi rezultati. Ono sto ja mislim da treba uraditi, i to sam savjetovao kolegama, da dođete u BiH, razgovarate s dužnosnicima u Sarajevo i Banjaluku i pokušate razumjeti kakva je situacija i ponudite pomoć i rješenje."

Drago nam je da možemo razgovarati sa sve tri strane u Bosni i Hercegovini i ponuditi pomoć u rješenju nekih problema, kazao je Szijjártó.

"Za nas je od vitalnog značaja da Bosna i Hercegovina bude sigurna i stabilna zemlja. Mislim da stabilnost ili nestabilnost Zapadnog Balkana određuje i našu sigurnosnu situaciju."

Mislim da EU ima jedinstvenu priliku na ovom prostoru, ali ako ne krene odmah s rješavanjem i naprijed ta prilika će se izgubiti, istakao je govoreći o odnosu EU prema Zapadnom Balkanu.

Szijjártó navodi kako je posjeta premijera njegove države Viktora Orbana članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u RS bila radna.

"To je bila radna posjeta. Premijer je bio pozvan, i kada ga god neko pozove on dođe. Danas je mene Tegeltija pozvao i predao poziv za premijera te ga pozvao u Sarajevo. On će doći idućih dana u Sarajevo i sastat će se s dužnosnicima.

Prema onome što je Szijjártó izjavio za BHRT, Orban bi u budućem periodu trebao posjetiti Sarajevo i sastati se između ostalog sa sva tri člana Predsjedništva.

Kopirati
Drag cursor here to close