''RIP Democracy''

Svjetski mediji o prosvjedu u Mostaru

Medij piše da su općine s bosanskim Hrvatima proglasile Komšića napoželjnim u svojim zajednicama te da taj spor može izazvati ''poslijeratnu krizu''.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 17:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski mediji poput Washington Posta, Reutersa, The New York Timesa izvještavali su o prosvjedu građana koji se u četvrtak održao u Mostaru zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Washington Post prenio je tekst od agencije Associated Press te navodi da je ''više tisuća bosanskih Hrvata, nacionalističkih pristaša, u četvrtak prosvjedovalo zbog izbora 'umjerenog' političara na hrvatsko mjesto u bosanskom tročlanom Predsjedništvu''.

Oni navode da su prosvjednici prolazili kroz ''etnički podijeljeni južni dio Mostara'' te nosili transparente sa natpisom ''Not my president'' i ''RIP democracy''.

Američki medij pojašnjavaju ustroj Predsjedništva, te navodi kako se Komšić ''zalaže za jačanje jedinstva Bosne'' kojega ''nacionalisti osporavaju'' od nedjeljnih izbora.

''Prosvjednici u Mostaru također su palili svijeće ispred lokalnog ureda hrvatskog predsjednika. Ured je utemeljio Komšićev prethodnik, Dragan Čović, kandidat stranke Hrvatske demokratske zajednice koji je izgubio glasovanje u nedjelju. Čović je pozvao na formiranje trećeg, hrvatskog entiteta u Bosni, što bi značilo daljnju podjelu zemlje po etničkim crtama'', piše Washington Post.

Medij piše da su općine s bosanskim Hrvatima proglasile Komšića napoželjnim u svojim zajednicama te da taj spor može izazvati ''poslijeratnu krizu''.

Prosvjed je komentirao umirovljeni  profesor Frano Dubić te je spomenuta izjava premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Podsjećaju da je želja nacionalista 1990-ih bila zauzimanje etničkih linija, što je usmrtilo 100.000 ljudi i milijune ostavio bez svojih kuća.

Tekst o prosvjedu, od agencije Associated Press, objavio je i Daily Mail.

Agencija Reuters objavila je tekst o prosvjedu pojašnjavajući zašto je došlo do prosvjeda.

''Prosvjedi su došli četiri dana nakon izbora koji su dominirali nacionalističkim kampanjama glavnih srbijanskih, muslimanskih i hrvatskih stranaka Bosne - te istaknuli napetosti koje su sada kružile oko napora za formiranje vlade'', piše Reuters.

Koalicija koju je predvodila hrvatska nacionalna stranka HDZ, navodi agencija, osvojila je najviše glasova Hrvata u Parlamentu Federacije i u većinskom hrvatskim županijama. Međutim, njezin je čelnik Dragan Čović izgubio mjesto u Predsjedništvu od Željku Komšiću, koji se smatra ''umjerenijom osobom''.

''Prosvjednici, od kojih su neki stigli iz drugih većinsko-hrvatskih gradova u Bosni, izjavili su novinarima kako nemaju nikakvu političku pripadnost. No, mnogi su rekli da je Komšić pobijedio samo zbog glasova muslimanskih Bošnjaka - tvrdi Čović nakon glasovanja'', piše Reuters.

Agencija je navela i na mogućnost nastanka krize u državi te podsjetila na ratna događanja.

The New York Times također je prenio Reutersov tekst.

Isti medij prenio je vijest o prosvjedu i sa The Associated Pressa.

Turski TRT World u tekstu o prosvjedu u četvrtak izvjestio je u tekstu s naslovom ''Je li bosanski grad Mostar zaboravljen?''.

U tom tekstu medij se osvrnuo na nepostojanje lokalnih izbora u Mostaru.

Video: Mostar still feeling effects of Bosnian war

''Mostar, grad u južnoj Bosni i Hercegovini, nije vidio izbore već desetljeće. Vlasti hrvatske i bošnjačke vlasti nisu uspjele dogovoriti se o političkim reformama otkad je ustavni sud presudio da je gradski etnički sustav glasovanja neustavno'', piše TRT World.

Kopirati
Drag cursor here to close