Reakcije

Svjetski mediji o Dodikovoj inicijativi: Moguće nove tenzije

Strani mediji navode da bi taj čin mogao prouzrokovati nove tenzije u zemlji
Vijesti / Politika | 15. 08. 2018. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest o inicijativi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se povuče odluka o izvještaju Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine jučer je obišla svijet. O sjednici Narodne skupštine RS izvijestili su brojni mediji.

Strani mediji navode da bi taj čin mogao prouzrokovati nove tenzije u zemlji, prenosi N1.

Tekstove koje su napisale agencije AP, Reuters i AFP su prenijeli mnogobrojni strani mediji.
Novinska agencija Associated Press objavila je članak u kojem navodi da je Dodikova inicijativa otvorila mogućnost za nove tenzije u Bosni i Hercegovini, a za genocid u Srebrenici piše da se često naziva i ''najtežim zločinom na tlu Europe od Drugog svjetskog rata''.

Članak govori i o Dodikovom zagovaranju odcjepljenja Republike Srpske i o njegovim optužbama protiv Sjedinjenih Država i zapadnih sila za koje je predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta govorio da su dogovorili masakr u Srebrenici sa namjerom da sotonizira Srbe.

Ovaj tekst prenijeli su Washington Post, FOX, CBC (Kanada), ali i mnogi lokalni mediji u pojedinačnim državama Sjedinjenih Država, kao što su Miami Herald, NewsOK (Oklahoma), Register Herald (Zapadna Virdžinija), Sun Herald (Misisipi), The Province (Britanska Kolumbija), Seattle Times.
Agencija Reuters je također objavila članak koji su prenijeli mnogobrojni mediji, uključujući New York Times.

Reuters u članku navodi da “neki analitičari smatraju” da ovu temu koriste srpske stranke na vlasti kako bi “mobilizirale glasače oko nacionalističke agende uslijed izbora u listopadu.”

Turski Daily Sabah je također objavio članak o Dodikovoj inicijativi, navodeći i njegove secesionističke namjere i sankcije Sjedinjenih Američkih Država protiv njega.

AFP-ov članak o dešavanjima u Narodnoj Skupštini RS je prenijela, među ostalima, i državna novinska agencija France 24.

Njemački Deutsche Welle je objavio članak sastavljen iz različitih izvora, uključujući Reuters, AFP i AP, a koji je prenesen na Taiwan News (Tajvan) portalu.

Narodna skupština Republike Srpske jučer je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije neovisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije međunarodnih institucija, političkih stranaka i veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close