Tužiteljstvo BiH

Svi će biti ispitani zbog ikone

Dodik je rekao kako je priča izmišljena iz Federacije BiH te da ''Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone''.
Vijesti / Politika | 06. 01. 2021. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, formiran je predmet u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i veleposlanik BiH u Moskvi”, naveli su iz Tužiteljstva BiH za N1.

Dodali su kako će svi akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

“Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odgovoru državnog tužiteljstva.

N1, navodi kako se ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba oglasio danas nakon jučerašnjih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u vezi ikone koju je sredinom decembra prošle godine poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatima koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, naveo je ukrajinski ministar na Twitteru.

Dodik je rekao kako je priča izmišljena iz Federacije BiH te da ''Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone''.

''Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi vlasti nisu tražili tu ikonu. To što ste vi dobili redakcijski zadatak da izmislite priču, to je vaš problem. Ambasador je rekao 'na bazi medijskih izvještaja', kojih medijskih izvještaja? Ikona je tu, gospodin Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću sada pozvati ljude koji su mi dali tu ikonu i javno vratiti. Ništa nema tu inkriminirano nego smišljate laži da pokrijete poteze Komšića i Džaferovića'', naveo je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close