Svi bi financije: Kako će se podijeliti fotelje Vijeća ministara?
SDA će biti posebno zainteresirana da na razini države BiH dobije ministarstvo financija. Ali taj resor žele i Hrvati…

Svi bi financije: Kako će se podijeliti fotelje Vijeća ministara?

Vijesti / Politika | 12. 03. 2019. u 09:37 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krajem ožujka trebalo bi biti završeno formiranje Vijeća ministara, objavila je državna televizija navodeći kako predstavnici vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini kažu da je rano govoriti o podjeli resora, iako su neke želje već poznate. Poznat je, navodi BHRT, i model konstituiranja novog Vijeća ministara.

SDA želi financije

Predsjedatelj Vijeća ministara bit će Srbin, a ministarstva će biti podijeljena po principu tri Bošnjaka, tri Hrvata i tri Srbina. Stranka demokratske akcije s eventualnim koalicijskim partnerima računa da će dobiti četiri pozicije. Iako podjela resora nije dogovorena, SDA svoje želje ne krije.

Adil Osmanović ističe kako će SDA biti posebno zainteresirana da na razini države BiH u Vijeću ministara dobije ministarstvo financija. Napominje do sada nikada nije Bošnjak bio ministar fi nasija. Ali dodaje da i ministarstvo vanjskih poslova ima svoju težinu, zatim ministarstvo vanjske trgovine, prometa i komunikacija, ministarstvo civilnih poslova, sigurnosti…

Ministarstvo financija već tradicionalno žele i Hrvati. BHRT navodi kako se nagađa da HDZ BiH želi i ministarstvo vanjskih poslova, pravde ili obrane.

Video: Raspodjela resora u Vijeću ministara

Osim mjesta predsjedatelja Vijeća ministara, poznato je da SNSD želi Ministarstvo prometa i komunikacija i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Principi

''Nema disonantnosti u smislu podjele resora na način da to možemo smatrati gorućim problemom. Tako da vjerujem da, ukoliko se izdefinira na kvalitetan način, uvažavajući različita politička stajališta u samoj izjavi, da će ovo biti manje težak posao'', kaže član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac.

Na posljednjem sastanku predsjednika vodećih stranaka, dogovoreno je da predsjednik SDA uradi početni dokument s principima djelovanja u sljedeće četiri godine. To je osnova za nastavak pregovora o imenovanju predsjedatelja Vijeća ministara.

''Svaka od političkih stranaka koja će sudjelovati u budućoj vlasti ima ciljeve preko kojih ne želi preći. Sve to, kao i podjela resora je manje važno za građane. Pozicioniranje ili ne, novu državnu vladu trebali bi dobiti krajem ožujka. Tako su bar obećali političari vladajućih stranaka'', navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close