Strategija za Balkan

Sveobuhvatne reforme ključne su za priključenje Europskoj uniji

''Perspektiva proširenja za zapadni Balkan prije svega je u rukama samih zemalja'', kaže se u Strategiji EU.
Vijesti / Politika | 06. 02. 2018. u 23:20 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi ispunile kriterije za članstvo u Europskoj uniji, a i u vlastitom interesu, zemlje zapadnog Balkana treba da provedu sveobuhvatne reforme u ključnim oblastima i to vladavini prava, osnovnim pravima i upravljanju, rečeno je u Strategiji proširenja Europske unije na zapadni Balkan.

Također, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala i reforma javne uprave moraju donijeti stvarne rezultate te je potrebno ozbiljno poboljšati funkcioniranje demokratskih institucija, a ekonomske reforme moraju se snažno provoditi da bi se riješile strukturne slabosti, niska konkurentnost i visoka stopa nezaposlenosti.

''Sve zemlje moraju nedvosmisleno prevazići nasljeđe prošlosti, postizanjem pomirenja i rješavanjem otvorenih pitanja, posebno graničnih sporova, mnogo prije pristupanja EU. Potreban je sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova kako bi došlo do napretka na njihovim europskim putevima'', istaknuto je.

Politika proširenja EU mora biti sastavni dio šire strategije za jačanje Unije do 2025., a EU do tada bi mogla imati više od 27 članica, ali dinamika napredovanja pojedinačnih zemalja zapadnog Balkana se zasniva na njihovim zaslugama i brzini, ovisno od konkretnih postignutih rezultata.

''Europska komisija će započeti s pripremom Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman, BiH bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje'', rečeno je.

Strategija naglašava da lideri u regiji ne smiju ostavljati mjesta za sumnju kada je u pitanju njihova strateška orijentacija i predanost jer su oni ti koji u konačnici moraju preuzeti odgovornost da bi ova povijesna prilika postala stvarnost.

Predstavlja suštinu izazova s kojima se zapadni Balkan suočava na europskom putu, ali je u njoj obnovljeno ohrabrenje partnerima da rješavaju pitanja neophodnih reformi, te da im se pruže smjernice o potrebnim koracima kako bi napredovale što je brže moguće ka pristupanju EU.

''Perspektiva proširenja za zapadni Balkan prije svega je u rukama samih zemalja. Zemlje moraju rješavati vitalne reforme posebno u području vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i osnovnih prava te dovršiti političku, ekonomsku i društvenu transformaciju'', jasno je istaknuto.

Konkretne aktivnosti koje šest zemlja do 2020. godine trebaju poduzeti su u oblasti vladavine prava, sigurnosti i migracija, socioekonomskog razvoja, transportne i energetske povezanosti, digitalne agende te pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

Kako bi se podržala provedba ovih inicijativa u okviru Strategije, Komisija predlaže da se nadopuni postojeće financiranje za zapadni Balkan do 2020. godine u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, kao dodatak na 1,07 milijardi eura koje su već predviđene regiji za 2018. godinu, priopćeno je iz Odjela za komunikaciju Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close