Ann Linde

Švedska ministrica zadovoljna što se održavaju izbori u Mostaru

Švedska je jedan od glavnih donatora Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2020. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potrebno je smanjiti političke tenzije i promovirati pomirenje, izjavila je u razgovoru za “Avaz” Ann Linde, švedska ministrica vanjskih poslova, koja se nalazi u posjeti našoj državi.

''Pozdravljamo napredak postignut na putu ka Europskoj uniji. Preostaje još mnogo napornog rada na tom putu. Nekoliko prioriteta zahtijeva hitnu akciju, od reforme pravosuđa, do upravljanja migracijama'', navela je ona.

Dobri odnosi

Kako ističe, govoreći o očekivanjima bh. vlasti da se to dogodi već naredne godine, da bi Bosna i Hercegovina postala zemlja kandidat za članstvo u EU, mora se postići značajan napredak u svih 14 ključnih prioriteta koje je Komisija utvrdila.

''Veoma sam zadovoljna što sam ovdje. Odnosi između naših zemalja i naših naroda su snažni na mnogo različitih polja. Bosanska dijaspora u Švedskoj dobro je integrirana i dala je snažan doprinos u mnogim sektorima švedskog društva. Također, drago mi što se moja posjeta poklapa s prezentacijom redovnog paketa proširenja i ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan'', ističe Linde.

Podsjetila je da je Švedska jedan od glavnih donatora Bosni i Hercegovini.

''Reforme koje podržavamo pomažu u stvaranju pravih uvjeta da ova zemlja jednog dana postane zemlja kandidat. Ali već sada ove reforme pomažu u izgradnji bolje države za sve. Pozdravljam zajedničku opredijeljenost koju je političko rukovodstvo u Bosni i Hercegovini izrazilo na putu europskih integracija.

Nadalje, pozdravljam napredak postignut u posljednjih mjesec - ponajviše sporazum o održavanju izbora u Mostaru prvi put u 12 godina. Važno je, naravno, da se svi izbori u cijeloj zemlji održe na način koji doprinosi jedinstvu i suradnji'', dodaje ona.

Nova strategija

Švedska će ostati predan partner u reformskim naporima BiH, a, kako kaže Linde, cilj joj je usvojiti novu strategiju razvojne suradnje. Ona će obuhvatiti sve zemlje regije zapadnog Balkana i fokusirati se na ekonomski razvoj i integraciju s EU, ojačanu demokraciju i vladavinu zakona, kao i na bolje okruženje i klimu.

''Imali smo dobre sastanke, na kojima smo razgovarali o našim snažnim bilateralnim odnosima, reformama EU i drugim događajima u zemlji i regiji. Također smo razgovarali o tome kako se naša suradnja može dalje ojačati i na drugim poljima. Naročito u području vladavine prava, uključujući i našu suradnju i sposobnost za borbu protiv organiziranog kriminala'', dodala je.

Borba protiv koronavirusa

''Razgovarali smo i o potrebi zajedničkog rada na izgradnji boljih, zelenijih i ravnopravnijih spolova da bi se ublažili efekti pandemije koronavirusa. Švedska se raduje bilateralnoj suradnji s BiH i regijom i u okviru EU da bi to postigla. Ekonomski i investicijski plan EU za zapadni Balkan za podršku dugoročnom oporavku zapadnog Balkana bit će dio toga'', poručuje Linde.

Kopirati
Drag cursor here to close