Svečano otvoren

Centar za edukaciju Središnjeg izbornog povjerenstva mogao bi prerasti u izbornu akademiju

Svečano otvoren Centar za edukaciju Središnjeg izbornog povjerenstva
Vijesti / Politika | 09. 10. 2017. u 17:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za edukaciju Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH svečano je otvoren danas u Sarajevu.

Predsjednica SIP-a BiH Irena Hadžiabdić je tom prilikom kazala da četiri godine nakon donošenja odluke o formiranju, Centar otvara vrata korisnicima, a efekti njegovog  osnivanja će se pokazati već naredne godine kada se održavaju opći izbori u BiH.

Navela je da je primarni cilj osnivanja ovakvog centra unapređenje oblasti edukacije i obuke svih aktera izbornog procesa na organiziran i sistematičan način u 12 različitih oblasti.

''Na taj način očekujemo značajno unapređenje rada SIP-a BiH'', kazala je Hadžiabdić.

Po njenim riječima, pored edukativne funkcije Centar za edukaciju, kao jedini centar ovakve namjene u regiji, služit će i kao resursni centar koji će biti na raspolaganju svim zainteresiranim kao i akademskoj zajednici i studentima.

''Naš dugoročni cilj je da ovaj centar za edukaciju preraste u izbornu akademiju'', istaknula je Hadžiabdić.   

 



Navela je da je u renoviranje i opremanje Centra utrošeno oko 550.000 KM, od čega je 500.000 KM osigurano iz proračuna institucija BiH, a 25 hiljada eura su donatorska sredstva Veleposlanstva Republike Turske u BiH.

''Neke od predviđenih obuka koje će se održavati u Centru uključuju specijalističke obuke i treninge za članove izbornih, odnosno gradskih izbornih komisija u BiH, obuke predstavnika političkih subjekata iz oblasti primjene zakona o financiranju političkih stranaka, oblasti financiranja izborne kampanje, oblasti prijave i ovjere za sudjelovanje na izborima, zatim obuke za predstavnike elektronskih i printanih medija o izbornom procesu u BiH... '', kazala je.

U cilju osposobljavanja i dodatnog usavršavanja rukovodećeg osoblja SIP-a BiH, danas je počeo LEAD kurs za trenere iz oblasti liderstva i upravljanja konfliktom u izbornim pitanjima, koji provodi Europski centar za izbornu podršku uz financijsku podršku Vijeća Europe. Ovaj kurs će biti održani i za 50 predsjednika općinskih, odnosno gradskih izbornih komisija.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je ocijenio da je ovo važan događaj kada je u pitanju izborni proces u BiH, čiji je regulator za sve nivoe vlasti SIP BiH.

Po njegovim riječima, od Daytona do danas u BiH je održano 13, što lokalnih, što generalnih, ukupno redovnih izbornih ciklusa.

''Do sada smo vrlo rijetko mogli čuti prigovore na ključni zadatak SIP-a BiH, a ključni zadatak SIP-a je da potpuno vjerno, bez ikakvih izuzetaka, prikaže narodnu, građansku volju koja je iskazana na izborima kroz izborni rezultat. Do sada nikada nije bilo ozbiljnijeg prigovora, kada su politički subjekti u pitanju, na legitimitet koji je od strane građana i birača iskazan na izborima'', kazao je Džaferović, dodajući da to jeste veliki uspjeh Središnjeg izbornog povjerenstva.

Naveo je da će početak rada Centra za edukaciju Središnjeg izbornog povjerenstva doprinijeti dodatno legitimitetu, poštivanju legitimiteta izborne volje birača i ''on će dodatno doprinijeti da svi sudionici u izbornom procesu budu maksimalno educirani i da problemi koji imamo u budućnosti nestanu, uz neke izmjene zakona koje su nužne u tom pravcu“.

Veleposlanik Republike Turske u BiH Haldun Koc je, obraćajući se prisutnima, kazao da su pošteni, neovisni, nepristrani izbori okosnica demokracije u BiH.

''Da bi se osigurali sigurni i vjerodostojni izbori, infrastrukturni kapaciteti u obrazovanje stručnjaka, kao i inicijative za izgradnju kapaciteta su od vitalne važnosti. Stoga, kao prijateljski, pouzdan partner BiH u mnogim aspektima, Turska je kao jedini međunarodni donator podržala Centar za edukaciju koji otvaramo danas'', naveo je veleposlanik Koc.

Dodao je kako vjeruje da će Centar pružiti priliku, ne samo osoblju koje će se baviti izborima u BiH, već i poboljšanju suradnje između zemalja u regiji i šire, razmjenu mišljenja i iskustava.   

''Svjesni da su slobodni, pošteni izbori bitan element demokratskih zemalja, odlučni smo jačati i razvijati našu suradnju u primjeni modernih sistema i tehnologija u izbornim procedurama'', kazao je Veleposlanik Koc.

Šef Ureda Vijeća Europe u BiH ambasador Drahoslav Štefánek je kazao da su slobodni i fer izbori kamen temeljac svakog demokratskog društva.

''Veoma sam sretan i počašćen što će jedna od prvih aktivnosti ovoga Centra biti serija radionica na temu liderstva i upravljanje konfliktima za izborne aktere, takozvani LEAD, koji se provodi za članove i osoblje SIP-a, koje provodi Europski centar za izbornu podršku, a koji je financijski podržalo Vijeće Europe'',  naveo je veleposlanik Štefánek te dodao da je Vijeće Europe ponosno što može BiH pružiti program izborne pomoći.  





Kopirati
Drag cursor here to close