1129. obljetnica spominjanja

Svečano obilježen Dana Grada Livna

Proslava je započela tradicionalnom Budnicom u 7 sati zvucima Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2021. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HBŽ / Svečano obilježen Dana Grada Livna

Dan Grada Livna i 1129. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu Povelje kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine danas su svečano obilježeni.

Proslava je započela tradicionalnom Budnicom u 7 sati zvucima Gradske limene glazbe HKUD-a Dinara.

Potom je u crkvi svih Svetih u Livnu služena sveta misa za sve stanovnike grada i sve poginule branitelje koju je uz koncelebraciju drugih svećenika predvodio župnik, fra Vinko Sičaja.

Nakon svete mise u dvorani Narodnog sveučilišta održana je Svečana sjednica Gradskoga vijeća Livna. Uz predstavnike Grada Livna sjednici su nazočili: zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadno-hercegovačke županije, Mladen Begić, župan Osječko-baranjske županije, Ivan Anušić, gradonačelnici Grada Osijeka i Grada Kaštela, konzul Republike Hrvatske u Livnu, Tomislav Vrdoljak, predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Vukadin, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa, Gordana Nakić, ministar unutarnjih poslova, Mario Lovrić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Božo Perić, ministar financija u Vladi HBŽ, Draško Dalić, načelnici općina Kupres i Posušje, kao i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Livna, predstavnici katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica.

Foto: Vlada HBŽ / Svečano obilježen Dana Grada Livna

Nazočne je pozdravio i svim stanovnicima Livna 1129. rođendan čestitao gradonačelnik, Darko Čondrić koji je u svom obraćanju govorio o ulaganjima u brojne infrastrukturne projekte i planovima u budućnosti koje namjerava realizirati.

''Na Dan našega Grada želim zahvaliti svima koji su svojim zalaganjem i radom doprinijeli stvaranju i razvijanju Livna, koji svojim trudom i nesebičnim radom pomažu u opstojnosti i napretku našeg livanjskog kraja'', kazao je gradonačelnik Čondrić.

Na današnjoj Svečanoj sjednici Odlukom Gradskoga vijeća za počasnog građanina Grada Livna, proglašen je Rodolfo Barrio Saavedra ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna, zbog davanja nemjerljivog doprinosa u obrani Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Foto: Vlada HBŽ / Svečano obilježen Dana Grada Livna

Dodijeljene su i Zahvalnice Grada Livna, a dobili su ih: Livanjska zajednica u Švicarskoj zbog doprinosa kulturi, kulturnoj baštini i običajima livanjskog kraja te športskim i humanitarnim aktivnostima, Ljuba Vukoja i posthumno Angela Banić zbog iznimne hrabrosti i požrtvovnosti u Domovinskom ratu.

Nakon Svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu, stoji u priopćenju Vlade HBŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close