Političke rovovske borbe

Sve stalo u BiH: NATO glavni kamen pomutnje između Srba, Bošnjaka i Hrvata

Razumijem zašto Bošnjaci žele da se ide ka NATO-u. Razumijem i zašto to hoće Hrvati. Pojednostavljeno, tamo se nalazi i Turska, tamo se nalazi i Hrvatska. Ali zašto oni ne žele da shvate - zašto mi nećemo, kaže Dodik.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2019. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Bošnjački blok treba odustati od toga kao uslova” – zvanične su poruke iz redova HDZ-a BiH, a odnose se na usvajanje Prvog nacionalnog godišnjeg programa.

HDZ je za NATO put Bosne i Hercegovine, pojašnjavaju iz ove stranke, no potrebno je ući u proces imenovanja Savjeta ministara BiH. Takve poruke stižu nakon fijaska u funkcionisanju zakonodavne vlasti i prekida druge hitne sjednice u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Ako neko od kolega, neko ko čini parlamentarnu većinu, neko ko čini vlast u ovoj državi ima dvojbe, ima nekakve razloge da to neće, ne može stvar siliti. Mi ta pitanja možemo riješiti dogovorom i bitniji je dogovor unutar nas i onda će biti mir unutar države i funkcioniraćemo. Kad se dogovorimo vjerovatno je i sigurno je da će slika prema asocijaciji ili prema vani biti drugačija i bolja”, kazao je Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH.

Stav HDZ-a dobro je poznat njihovim partnerima - SNSD-u.

“HDZ je u pravu. Oni su nama to rekli. Razumijem zašto Bošnjaci žele da se ide ka NATO-u. Razumijem i zašto to hoće Hrvati. Pojednostavljeno, tamo se nalazi i Turska, tamo se nalazi i Hrvatska. Ali zašto oni ne žele da shvate - zašto mi nećemo, nego pokušavaju da zaustave čitav politički i institucionalni život u BiH i misle da će do toga doći. Ja im kažem da neće. I to su mogli da vide. Ako oni to žele, a njihovi ciljevi nisu, iskreno, to – MAP i NATO. To u suštini ne mijenja situaciju, situaciju u BiH su mogli promijeniti novi organi vlasti koji nisu formirani”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Put ka NATO-u je pitanje budućonosti Bosne i Hercegovine, jasni su u SDA.

“Ako smo usvojili zakone jednoglasno u Parlamentarnoj skupštini BiH koji podrazumijevaju NATO put BiH, ne znam o čemu onda i Lovrinović i Staša Košarac govore o nekom odustajanju. Šta mi trebamo – da prihvatimo podjelu BiH ili da BiH postane nečiji vazal? To ne možemo prihvatiti i to je minimum ispod kojeg mi ne možemo ići. To je pitanje svih pitanja, to je pitanje budućnosti Bosne i Hercegovine i pitanje budućnosti građana koji žive na prostorima BiH”, istaknuo je Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Portal televizije N1 piše kako lalendarski - nije stiglo ljeto, ali je politička klima odavno uzavrela. U prostoriju u kojoj zasijeda Savjet ministara BiH, izvjesno je, još neće ući novi ministri. Sale za državne poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini najčešće su prazne. Na dnevnom redu nema pitanja od stvarne važnosti za građane.

Kopirati
Drag cursor here to close