Opet

Sve sa SDA dovedeno u pitanje

Radončić je naveo da nije upitna koalicija u Mostaru, dok su svi drugi odnose sa SDA-om dovedeni u pitanje.
Vijesti / Politika | 24. 08. 2020. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi smo taoci na federalnoj razini, ali to ne znači da ćemo kao pijuni provoditi politiku DF-a ili SDA. Izvolite formirajte novu vladu istog časa, svi naši ministri moraju dati ostavku, svi naši direktori koliko ih ima moraju dati ostavku i prepustiti to SDA- DF i HDZ'', rekao je čelnik SBB-a Fahrudin Radončić.

Dodao je kako će SBB ostati u federalnoj Vladi do trenutka kada SDA i HDZ formiraju novu parlamentarnu većinu.

''Najavili su nove pregovore, neka naprave većinu. Sva naša mjesta su slobodna, ali nećemo dozvoljavati da gospodin Komšić kaže mi nismo u vlasti u Federalnoj vladi i da daje ružne komentare na račun SBB-a, a da SBB imenuje njegove kadrove za direktore EPBiH, sarajevskog aerdoroma. Mi bi tu koaliciju, znate odlično, napustili. Problem je da naša dva ministra iz reda srpskog naroda ne mogu dati ostavke u tehničkom mandatu, jer bi sve odluke Vlade FBiH bile neustavne'', rekao je.

Radončić je, prenosi Avaz, također naveo da nije upitna koalicija u Mostaru, dok su svi drugi odnose sa SDA-om dovedeni u pitanje.

''U trenutku kada je SDA počela problematizirati i čak se ismijavati na način zašto sam ja dao ostavku kada su u pitanju ileglani migranti jer kao, eto, mi mislimo isto vidjeli ste da je gospodin Cikotić jučer uradio stvar koja spada na razinu političke gluposti. Nazvao je deportaciju migranata seksi varijantom, ali je rekao jednu mnogo mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razlog razlaza sa SDA kada su migrnati u pitanju. Ja sam rekao, ilegalni migranti kojih ima u ovom trenutku 10.000, nepoznatog indentiteta i prošlo ih je još nekoliko puta toliko su prvorazredni sigurnosni i nacionalni interes BiH. Gospodin Cikotić je rekao da su oni dobrodošli i da pomažu bh. turizmu, nema potrebe da vam objašnjavam treba li SBB nakon ovoga ostati u koaliciji sa SDA i na drugim razinama'', kazao je Radončić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o koaliciji, Radončić je naglasio da su „vrlo precizno rekli da SDA izvoli sa HDZ-om i DF-om implementira vlast na državnoj razini“.

''Mi se nismo šalili kada smo rekli da napuštamo vlast polako sa državnog nivoa, pa onda federalni i kantoni. Ništa ne radimo iza leđa. Prošle sedmice je bio pokušaj da se imenuuju članovi nadzornog odobra iz DF-a i ministri iz SBB-a neće glasati na federalnoj vladi niti za jedno imenovanje dok se ne napravi ta druga parlmanetarna većina bez nas. Glasat će kao odgovorni ljudi za sve što se tiče interesa građana, ali imenovanja neće biti. Neka SDA i HDZ imeuju kadrove DF-a mi nemamo ništa protiv, mi ćemo biti suzdržani – naglasio je Radončić.

Inače, danas je čelnik SBB-a na press-konferenciji objavio kako se BiH miješala u crnogorske izbore zbog čega je zatražio istragu nad čelnikom Sigurnosno-obavještajne agencije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close