Likovi u foteljama

Svatko sa svakim, nitko ni s kim

Kako se bliže lokalni izbori sve više se zahuktava domaća politička scena. Gotovo je izvjesna nova kriza u funkcioniranju vlasti na državnoj i federalnoj razini...
Vijesti / Politika | 27. 05. 2020. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicije na državnoj i federalnoj razini postoje samo na papiru te zapravo ne funkcioniraju od trenutka kad su formirane, izvještava BHRT navodeći kako je aktualna većina u državnom Parlamentu bila brak iz nužde, jer nije postojala druga matematika za njeno formiranje.

Ivana Marić, politička analitičarka kaže kako je od samog početka bilo jasno da SDA, SNSD i HDZ u suštini ne žele u koaliciju i da je to brak iz prinude.

''I zbog toga je bilo očekivano da će stalno imati određene sukobe, jer kako su počeli trebalo im je godinu dana da sastave Vijeće ministara. Nije uspjelo da funkcionira ni tijekom pandemije. I evo čim su počeli funkcionirati već su nastali problemi'', rekla je.

Analitičarka Tanja Topić kaže kako je najizvjesniji scenarij onaj scenarij koji mi živimo desetljeće unazad, a to je političko mrcvarenje.

''Znači jednostavno ne očekujemo, čekamo neko bolje vrijeme, čekamo da se nešto promijeni. Stalno se vrtimo u jednom začaranom krugu, a kao zemlja kao društvo vraćamo se unatrag'', rekla je.

Da jedva dogovorena parlamentarna većina na državnoj, zbog niza neriješenih pitanja na federalnoj razini, ali nekih drugih pitanja poput imenovanja članova SIP-a, raspodjela novca od MMF-a i slično, ne postoji rekao je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Video: Koalicije na nivou BiH i FBiH postoje samo na papiru

''Činjenica je da danas s pravom možemo kazati da ne postoji parlamentarna većina koju bi logino bilo da vi očekujete. Da nekakvi klubovi koji postoje ustanovljeni sjednu, dogovore se, pa imaju zajednički sadržatelj, zajednički stav. Daleko smo danas od toga i svaki dan smo samo udaljeniji i što više pričamo u javnosti o tome ja mislim da se samo još više udaljavamo'', rekao je Čović.

BHRT navodi kako SDA i SNSD optužuju jedni druge da su glavni generatori najnovije političke krize koja će, kako navodi televizija, najvjerojatnije dovesti do nove blokade državnih institucija.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kaže da SNSD generalno koči sve u državi.

''Da ne priznaje SIP. Faktički ne priznaje državu. Blokira državu. Neće budžet. Da će se u stvari praviti jedan pritisak koji treba da ishodi time ili da se izbori jedna vidljivija, bolja pozicija za entitet. Da država postane u stvari zbir dva entiteta. Ili pak da dođe do zamora u nekim probosanskim patriotskim snagama'', rekao je.

Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a, pak kaže kako je SDA željela formirati ponovno većinu za BiH.

''To je sa SDS-om i PDP-om. To ovaj put nije moglo da prođe zahvaljujući glasovima građana. I svugdje tamo gdje oni mogu da donesu odluku protivno interesima RS oni to rade zajedno sa SDS-om i PDP-om'', rekao je.

BHRT navodi kako je političku scenu dodatno zakomplicirala i SBB, koja je krajem prošle godine ušla u koaliciju sa SDA i Demokratskom frontom na svim razinama.

No, SBB sada dovodi pitanje ovo partnerstvo, smatrajući da se izborom novih članova SIP-a može očekivati kontinuitet izbornih prevara čija je žrtva najviše bila Stranka za bolju budućnost.

''U svakom slučaju kako se bliže lokalni izbori sve više se zahuktava domaća politička scena. Gotovo je izvjesna nova kriza u funkcioniranju vlasti na državnoj i federalnoj razini'', zaključuje BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close