Skupa fotelja

Svađa: Treba li RS-u potpredsjednik težak 400.000 KM?

Šef kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić negirao je te navode, ističući da potpredsjednici imaju posebne službene automobile, vozače, savjetnike i kabinete.
Vijesti / Politika | 05. 12. 2018. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Burna raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) danas je izazvao prijedlog Ujedinjene Srpske da jedan od četiri potpredsjednika tog zakonodavnog tijela bude i iz te stranke, koja je dio skupštinske većine u tom bh. entitetu.

Kritike na predlaganje Milana Petkovića iz Ujedinjene Srpske prvi je uputio poslanik PDP-a Draško Stanivuković, uz pitanje zašto je parlamentu i građanima tog entiteta potreban četvrti potpredsjednik parlamenta.

Zastupnik SNSD-a Igor Žunić tvrdi da četvrti potpredsjednik ne košta građane 400.000 KM, jer, kaže, plaća će biti neznatno veća nego zastupnička, a službeni vozači i tajnice za potpredsjednike već rade u Narodnoj skupštini.

Međutim, šef kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić negirao je te navode, ističući da potpredsjednici imaju posebne službene automobile, vozače, savjetnike i kabinete.

Podatke, za koje tvrdi da su točni, uime PDP-a iznio je Perica Bundalo, ističući da mjesečna bruto plaća profesionalnih narodnih zastupnika 4.350 KM, a bruto zarada profesionalnog potpredsjednika 5.390 KM.

''To je razlika nešto više od 1.000 KM. Za četiri godine to je 49.800 KM. Plaća savjetnika u uredu potpredsjednika za četiri godine u bruto iznosu je 98.160 KM. Plaća tehničkog tajnika za četiri godine iznosi 109.856 KM, a plaća vozača 81.936 KM. Sve to zajedno daje iznos od 339.776 KM'', naveo je Bundali i dodao na sve treba dodati i troškove reprezentacije, goriva, telefona...

Draško Stanivuković je odgovorio na prozivke da "pravi šou" i u parlamentu RS-a, navodeći da ga je narod birao da zastupa njihove interese u zakonodavnom domu i da će to i raditi.

U svoju obranu govorio je i Milan Petković, koji kaže da je odvjetnik, a ne političar i da neće imati stalni radni odnos u Narodnoj skupštini RS-a, pa će mu i plaća biti manja od one koju primaju profesionalni parlamentarci.

Kaže da on nije četvrti, već jedan od potpredsjednika u skupštinskom rukovodstvu.

Zastupnica PDP-a Jelena Trivić je podsjetila da je dužnost četvrtog potpredsjednika uvedena u prošlom sazivu ''kao ustupak'' Nenadu Stevandiću nakon što je napustio SDS, te da je nelogično da je sada ponovo ''nasljeđuje'' netko iz Ujedinjene Srpske.

Naime, Željka Stojičić, Sonja Karadžić-Jovičević, Senad Bratić i Milan Petković predloženi su za potpredsjednike Narodne skupštine RS.

Stojičić, koju je predložio Klub zastupnika SNSD-a, i u prošlom sazivu parlamenta obavljala je dužnost potpredsjednice iz reda hrvatskog naroda.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić je rekao da ponovo za potpredsjednicu Narodne skupštine predlažu Sonju Karadžić-Jovičević, a i Klub poslanika Zajedno za BiH ponovo je za bošnjačkog potpredsjednika kandidirao Senada Bratića.

Četvrtog kandidata za potpredsjednika, Milana Petkovića, predložila je njegova stranka Ujedinjena Srpska.

Kopirati
Drag cursor here to close