Ponavljanje izbora

Šuti se u Doboju i Srebrenici

U skladu s odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na snagu stupa izborna šutnja.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2021. u 09:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da se u Doboju i Srebrenici u nedjelju, 21. veljače, održavaju ponovljeni lokalni izbori, danas s početkom u sedam sati počela je izborna šutnja koja traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati u nedjelju.

Inače, na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Grada Doboja nalaze se tri kandidata u ime tri ovjerene političke stranke, dok se na glasačkom listiću za Skupštinu Grada Doboj nalaze kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju ima 50.615 birača, a pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" najavili su kako će bojkotirati ponovljene izbore u Srebrenici jer se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju.

Kopirati
Drag cursor here to close