Glavni gradovi regije

Summit gradonačelnika u Sarajevu: Gradonačelnici se trebaju birati direktno

Gradonačelnik Skaka je pojasnio da su glavni gradovi generatori razvoja, lideri napredaka i 'sidra' stabilnosti cijele regije
Vijesti / Politika | 05. 04. 2019. u 14:23 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbor gradonačelnika se treba vršiti na direktnim izborima, jer to prati povećanje budžeta, prava i ovlasti gradonačelnika, sve zbog dobrobiti građana - jedan je od zaključaka  Summita gradonačelnika glavnih gradova država jugoistočne Europe "Capital Summit 2019" koji je održan danas u Sarajevu. 

Domaćin sastanka, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je novinarima da su se sudionici Summita, gradonačelnici Ljubljane, Tirane, Skoplja i Kuala Lumpura te delegacije iz Beograda i Podgorice dogovorili intenzivnu suradnju i kontinuirano povezivanje glavnih gradova regije, kao i uspostavljanje formalnog okvira za suradnju pod nazivom "Gradovi bez granica". 

Gradonačelnik Skaka je pojasnio da su glavni gradovi generatori razvoja, lideri napredaka i 'sidra' stabilnosti cijele regije te da će raditi na predstavljanju zajedničkih vrijednosti i uspjeha, živeći zajedno, poštujući sve različitosti s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana. 

Dodao je da su dogovorili intenzivnu suradnju i razmjenu iskustava u različitim oblastima s fokusom na primjenu pametnih rješenja u razvoju glavnih gradova. 

Skaka je poručio da su gradonačelnici na sastanku ukazali na potrebu boljeg transportnog povezivanja, posebno uspostavljanje redovnih avionskih linija između glavnih gradova te podržali inicijativu za ukidanje troškova rominga u regiji. 

Pozvali su vlade da pozitivno djeluju da se podržavaju i pomažu s ciljem uključivanja svih država regije u Europsku uniju čime bi se poboljšao život građana i trajan mir i stabilnost u regiji. 

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković kazao je da se u Sloveniji gradonačelnici biraju direktno te da smatra da takav slučaj treba biti i s gradonačelnikom Sarajeva.   

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj istaknuo je da su imali opsežnu administrativnu reformu te da sada umjesto 400, imaju 61 općinu.

Kopirati
Drag cursor here to close