Raskol

Sukobi među mostarskim logorašima izazvali ''izbacivanje'' iz Saveza

Mostarskim logorašima posebno je zasmetalo što su u nedavne pregovore s odvjetnikom Antom Nobilom bila uključena gotovo sva udruženja, s izuzetkom njihovog.
Vijesti / Politika | 26. 02. 2018. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno najavljena tužba bh. logoraša protiv Republike Hrvatske zbog zločina u logorima Herceg-Bosne mogla bi doći u pitanje zbog izostanka suradnje i komunikacije na relaciji Savez logoraša BiH - Udruženje logoraša Mostar, piše sarajevsko Oslobođenje.

Predsjednik mostarskog ogranka Edin Batlak podsjeća kako je riječ o najaktivnijem udruženju koje okuplja logoraše u državi, točnije, njih dvije tisuće. Nesporazumi sa središnjicom u Sarajevu traju već osam godina i to nakon što je mimo volje Mostaraca izabrano rukovodstvo Saveza logoraša HNŽ-a.

''Kantonalno rukovodstvo izabrano je na nelegalan način, što je malo kasnije potvrdio i tadašnji potpredsjednik Šaćir Srebrenica'', kaže Batlak, uz tvrdnje da sadašnje vodstvo kantonalnog saveza ''odgovara centrali u Sarajevu''.

''Ta ekipa im je prihvatljiva, jer s njima mogu raditi stvari na ivici zakona. Prilikom dolaska predsjednika Meškovića u Mostar, pokazivali smo želju za novom skupštinom i statutom saveza, ali smo i tada ignorirani'', tvrdi Batlak, dodajući da su, kao pokriće za izbjegavanje mostarskog udruženja, od državnog i kantonalnog saveza uzeta dvojica bivših članova Udruženja.

''Riječ je o ljudima koji su davno isključeni i to zbog rada koji je bio protivan interesima Udruženja'', tvrdi Batlak.

Mostarskim logorašima posebno je zasmetalo što su u nedavne pregovore s odvjetnikom Antom Nobilom bila uključena gotovo sva udruženja, s izuzetkom njihovog.

''Zbog toga smo odlučili da dalje nećemo sve nijemo promatrati, pa smo pisanim putem od predsjednika Meškovića zatražili da se i mi uključimo, što su oni vješto izbjegli. Na sastanku s Nobilom u ime Mostara govorili su nelegitimni predstavnici'', kaže Batlak.

S druge strane, predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković tvrdi da Udruženje logoraša Mostar nije članica Saveza. Kaže i da je u nekoliko navrata dolazio u Mostar zbog prijema Udruženja u članstvo Saveza, ali da s druge strane nije postojala iskrena volja.

''Oni su imali namjeru da pokriju oko dvije trećine članstva u Skupštini Kantonalnog saveza, što ne bi bilo uredu. Volio bih i da vidim što su to oni uradili, a da ima konkretan rezultat. Mi smo s druge strane šutjeli i radili, okupljajući logoraše iz svih dijelova BiH. Nemamo namjeru dijeliti ljude, ovdje se radi o žrtvama i ne postoje podobni i nepodobni. Uostalom, kako gospodin zna da je nešto na ivici zakona ako oni nisu član Saveza?'', ističe Mešković.

Kopirati
Drag cursor here to close