Nema ocjena

Sudi i tužitelji mogu se opustiti

Član Radne grupe Goran Nezirović je kazao da nije dovršen proces ocjenjivanja za 2019. godinu kao i da postoji veliki broj nositelja koji imaju negativnu ocjenu.
Vijesti / Politika | 22. 10. 2020. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nositelji pravosudnih dužnosnici neće se ocjenjivati za 2020. godinu zbog vanrednog stanja uslijed pandemije koronavirusa, odlučili su na današnjoj sjednici članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) uz napomenu da se "moraju ostvarivati radni zadaci u maksimalnim kapacitetima".

Stalno povjerenstvo za pravosudnu upravu i sudske i tužiteljske proračune je prvog dana sjednice VSTV-a dostavila informaciju da za 2019. godinu imaju nedovršen proces ocjenjivanja zbog presude Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija.

Konstatirano je da će pojedini nositelji pravosudnih funkcija ostati bez ocjene i za 2020. godinu.

Član Radne grupe Goran Nezirović je kazao da nije dovršen proces ocjenjivanja za 2019. godinu kao i da postoji veliki broj nositelja koji imaju negativnu ocjenu.

“Smatram da bi se kombinacijom starih i novih kriterija doveli do neravnopravnog položaja. Predlažem da ne vršimo ocjenjivanje za 2019. godinu, nego samo one kojima je potrebno za imenovanje po natječajnim procedurama. Znamo da smo na skliskom terenu imajući u vidu Odluku Suda BiH”, rekao je Nezirović.

Naveo je da je prijedlog Radne grupe da se period koronavirusa od 16. ožujka do 1. lipnja ne može negativno odraziti na ocjene.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da je suglasan da se mora napraviti jednako rješenje za sve, te da, ako se prihvate stari kriteriji, onda se prihvaćaju i stare procedure, te se vraćaju unazad.

“Za normu nemamo dobro rješenje za obradu rezultata rada za vrijeme vanrednog stanja. Doći ćemo u rizik da dođemo u greške. Ona (2020) je izazvala nemogućnost rada. Trebamo da donesemo odluku da ne vršimo ocjenjivanje”, naveo je.

Tijekom rasprave o ovoj tački dnevnog reda postavljala su se i pitanja hoće li suci, kada čuju za ovu odluku, prestati da rade.

Usvojene su odluke da će se svi ponovno ocjenjivati za 2019. godinu po starim kriterijima koji su važili prije 2018. godine.

Usvojen je i zaključak da se kriteriji za ocjenjivanje iz 2018. godine stavljaju van snage.

Također, članovi Vijeća su usvojili i zaključak da se neće vršiti ocjenjivanje za 2020. godinu i da se “moraju ostvarivati radni zadaci u maksimalnim kapacitetima”.

Usvojen je i zaključak da će se novi kriteriji za 2021. godinu izraditi do kraja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close