Suđenje Mahmuljinu: Jedinica El-Mudžahidin, oteti zarobljenici i Alijina posjeta

Sakib Mahmuljin, bivši zapovjednik Trećeg korpusa ABiH, optužen je što nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2017. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja Sakibu Mahmuljinu, bivšem zapovjedniku Armije BiH, svjedok Tužiteljstva BiH je ispričao kako mu je zarobljenica iz akcije ''Farz 95'' kazala da je bila prestravljena kada je vidjela odsječenu glavu pripadnika Vojske Republike Srpske.

Edin Šarić, operativac Sektora za kontraobavještajne poslove pri službi vojne sigurnosti u Trećem korpusu ABiH, posvjedočio je da je akcija ''Farz 95'' bila u rujnu 1995. godine, a za cilj je imala oslobađanje šireg području Vozuće. Kako je pojasnio, u akciji su sudjelovale jedinice Trećeg korpusa i neke jedinice Drugog korpusa. Među sudionicima, kako tvrdi svjedok, bila je i jedinica El-Mudžahidin, koja je imala 50 ratnih zarobljenika otetih od neke jedinice Trećeg korpusa, prenosi BIRN.

Svjedok tvrdi da je na popisu vidio 52 ratna zarobljenika.

''Ne smijem da potvrdim, ali čuo sam navodno da su ti ljudi pobijeni'', rekao je Šarić, dodavši da su prilikom te akcije zarobljene tri žene, te nakon izvjesnog vremena dovedene u Centar za prihvat ratnih zarobljenika u Zenici.

Svjedok je naveo da je razgovarao s njima, pojasnivši da su žene bile u zapuštenom stanju i da je primijetio tragove vezivanja.

''Jedna od njih je bila toliko prestrašena da se plašila svoje sjenke, ali mi je uspjela na kraju reći da je bila prestravljena jer je bila zajedno s tim ostalim zarobljenim u toj bazi… I da je vidjela navodno neku glavu odsječenu od nekog zarobljenika, pripadnika VRS-a'', izjavio je Šarić.

O razgovorima je svjedok, kako je kazao, sačinjavao službene zabilješke, koje je dostavljao nadređenom.

Na pitanje je li pomoćnik zapovjednika za sigurnost bio dužan obavijestiti zapovjednika korpusa o ovakvim stvarima, svjedok je odgovorio da to nije u njegovoj domeni, ali da ''pretpostavlja da je morao znati i da mu je netko rekao''.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedok je kazao da nije vidio niti je sačinio ijedan izvještaj o nehumanom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Sakib Mahmuljin, bivši zapovjednik Trećeg korpusa ABiH, optužen je što nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda El-Mudžahidin na području Vozuće i Zavidovića.

Svjedok Ivica Glavaš, bivši kamerman u zapovjedništvu Trećeg korpusa, izjavio je da je od mjesta do mjesta u rujnu 1995. snimao operaciju Vozuća.

Tužiteljstvo je u sudnici prikazalo snimku za koji je svjedok rekao da se radi o dolasku Alije Izetbegovića u posjetu jedinicama nakon oslobađanja Vozuće. On je na snimci prepoznao Izetbegovića, Mahmuljina, kao i osobe koje su zvali El Mali i Ajman, potvrdivši da je i sam bio tamo.

Ajmana je, kako je kazao Glavaš, viđao da ulazi u zapovjedništvo korpusa, naglasivši da nije znao kome Ajman dolazi, niti šta je tamo radio.

 

Kopirati
Drag cursor here to close