Čekanje zelenog svjetla

Sudbina BiH se rješava telefonima i na sastančićima?!

Samo 24 sata ranije, Bakir Izetbegović telefonski je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2019. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok lideri ne daju zelena svjetla, nema ni razgovora na nižim razinama. O bilo čemu'', objavila je televizija N1 navodeći kako je prošlo osam mjeseci bez vlasti, ali i bez dogovora tri politička čelnika Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Telefoni zvone

''Umjesto konkretnih sastanaka na domaćem terenu, oni unutarnje probleme iznose na sastancima ili u telefonskim razgovorima s najvišim svjetskim dužnosnicima. O blokadi vlasti Dodik razgovarao u Rusiji s Lavrovom. Izetbegović telefonom s Erdoganom, Čović nedavno o NATO putu s Merkel. Aktuelna politička situacija u BiH bila je tema razgovora i u Washingtonu, na kojima je prisustvovao američki veleposlanik Eric Nelson'', navodi N1.

''Umjesto da razgovaramo o investicijama, s Lavrovim trebam razgovarati o tome zašto netko blokira formiranje Vijeća ministara'', kazao je Milorad Dodik uoči sastanka sa šefom ruske diplomacije. No, prostora je ipak pronašao i za druge teme.

''Dogovarali se da u okviru formata Rusija, Turska, Srbija, BiH na ministarskoj razini se održe sastanci koji bi trebali poboljšati suradnju u krugu tih zemalja. Razgovarali na koji način osigurati pomoć Republici Srpskoj'', kazao je Dodik.

Samo 24 sata ranije, Bakir Izetbegović telefonski je razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ugovarali su sastanak krajem mjeseca na kojem bi bilo govora o izgradnji brze ceste Sarajevo - Beograd. No, neizbježna tema je uspostava vlasti u BiH.

Mrtva točka

''Tema razgovora bit će i aktualna situacija u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji'', stoji u priopćenju.

I dok Izetbegović i Dodik pred drugim svjetskim liderima okrivljuju jedan drugog za političku krizu - treći partner Dragan Čović koristi priliku da u Zagrebu i u društvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, razgovara o BiH, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Televizija napominje kako ništa od ovih razgovora, bar još uvijek, nije pomjerilo stvari s mrtve točke, niti približilo stavove lidera Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, o tome kako treba izgledati Vijeće ministara BiH i u kojem se smjeru ova zemlja treba kretati.

''I do kada tako možemo? Ulazeći u diskusiju o tome hoćemo li poslati ANP, ulazeći u diskusiju o provedbi važećih zakona mi ulazimo ustvari u sferu i polje anarhije, a ne demokracije. Što će se dogoditi sutra ako neki ministar ili neko novo Vijeće ministara jednostavno kaže nećemo više poštovati član 21. Zakona o akcizama'', zapitao se Denis Zvizdić.

Sastančići

Aktivno se uključuje i međunarodna zajednica. Američki veleposlanik Eric Nelson u Bruxellesu s predstavnicima EU i NATO-a na temu: Kako Amerika može BiH pomoći na njenom euroatlantskom putu. Priča je dospjela i u američku prijestolnicu.

''Veleposlanik je otputovao i za Washington gdje je, na sastančićima s visokim dužnosnicima različitih agencija i predstavnicima civilnog društva, razgovarano o najvažnijim pitanjima sa kojima se BiH suočava, uključujući problem korupcije, pitanje vladavina prava, kao reformi koje su neophodne na putu euroatlanskih integracija BiH'', odgovoreno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a z BiH.

I EU poziva na dogovor, jer bez vlasti na svim razinama - neće biti napretka na ispunjavanju brojnih uvjeta koje je Europska komisija u posljednjem mišljenju stavila pred bh. političare.

''Ako promatrate to Mišljenje, neke preporuke, naravno, da mnoge stvari djeluju preteške za uraditi, a Komisija ne govori točno i kako ih uraditi. To mora biti predmetom rasprave i dijaloga koji mora uključiti sve ljude u ovoj zemlji, ne isključivo određene lidere političkih stranaka'', rekao je Lars Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close