Puno para, malo rezultata

Subašić: BiH među najskupljim diplomacijama u Europi

BiH je između ostalog, jedna od najskupljih diplomacija u Europi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama u Europi
Vijesti / Politika | 16. 09. 2018. u 14:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sabit Subašić

Veleposlanik Sabit Subašić, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi ''Diplomacija i stabilnost BiH'', kazao je da ne postoji etnička diplomavija, ne postoji etničko-politički projekt u diplomaciji.

''Diplomacija je u principu državna od svog postojanja. Posebno moderna diplomacija se oslanja na državu. Nikakvi pojedinačni etnički politički projekti ne dolaze u obzir u diplomaciji. Sve što se radi u tom pogledu u svim državama je, u svim modernim državama koje imaju diplomaciju je antiustavno i antidržavno'', izjavio je veleposlanik Subašić novinarima prije početka sesije.

Dodao je kako misli da Predsjedništvo u novom sazivu ima ozbiljan zadatak da se pozabavi pitanjem bh. diplomacije.

''Smatram da smo, između ostalog, jedna od najskupljih diplomacija u Europi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama u Europi. Zbog čega tvrdim da smo među najskupljim, zbog toga što smo totalno ili gotovo totalno neefikasni, nemamo rezultat'', smatra veleposlanik Subašić.

Kaže da smo, po njegovoj procjeni, veoma skupa diplomacija te misli da Predsjedništvo u novom sazivu mora hitno poduzeti mjere da se situacija sanira i reformira, uz pomoć međunarodne zajednice, prvenstveno uz pomoć „naših europskih prijatelja koji nam žele pomoći u tom pogledu“.

Veleposlanik Subašić navodi da moderna diplomacija nije samo klasična diplomacija, nije samo Ministarstvo vanjskih poslova. Postoje i drugi subjekti koji na različite načine sudjeluju u međunarodnim poslovima.

''Suština je u tome, po mom mišljenju, da Predsjedništvo mora daleko više u narednom periodu ostvarivati svoju ustavnu funkciju, a to znači kontrolirati vanjskopolitičke aktivnosti koje u mnogim slučajevima nisu iz sfere te formalne diplomacije, vanjskih poslova'', kazao je veleposlanik Subašić.

Naglasio je i pitanje imidža države, navodeći da je diplomacija suštinski u vezi promocije imidža države. On smatra da smo i „zbog slabosti koje su očigledne u našoj diplomaciji, suočeni sa problemom imidža“.

''Ne možemo u Europu, u EU sa lošim imidžom. Predsjedništvo, po mom mišljenju, mora hitno poduzimati energične mjere, konkretne, precizne projekte realizirati kako bi se imidž BiH na međunarodnoj sceni što prije popravio'', kazao je veleposlanik Subašić.

Po njegovim riječima, imamo dobrih diplomata u svijetu koji rade pojedinačno i rade vrlo efektivno, ali „generalno je situaciju u bh. diplomatiji poražavajuća“.

On smatra da je u mnogim segmentima iz tih razloga imidž BiH urušen.

''Imamo određene efekte, ali obzirom na kapacitet BiH, mi imamo ogromne prostore za daleko efektnije diplomatsko djelovanje. Živimo u prelijepoj zemlji, imamo izvanredne uvjete da budemo daleko više prisutni na međunarodnoj sceni'', zaključio je ambasador Subašić.

Kopirati
Drag cursor here to close