Gudeljević

Stvoriti ambijent da mladi ne odlaze

Ministrica Gudeljević je rekla kako treba stvoriti ambijent u kojem neće biti potrebe za odlazak naše radne snage u inozemstvo.
Vijesti / Politika | 16. 01. 2020. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedno ministarstvo, pa ni ono koje ja vodim, samostalno ne može učiniti puno. Na jednoj strani evidentna je nezaposlenost mladih u Bosni i Hercegovini, a s druge strane postoji potreba tržišta za određenim znanjima i vještinama. To zahtijeva sveobuhvatne i koordinirane napore u svim područjima politike i na svim razinama vlasti'', rekla je za Dnevni avaz Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Naglasila je kako treba stvoriti ambijent u kojem neće biti potrebe za odlazak naše radne snage u inozemstvo.

Napomenula je kako su pokrenute aktivnosti na izradi nove strategije zapošljavanja u BiH, ističući kako treba stvarati ambijent u kojem neće biti potrebe za odlazak radne snage iz naše zemlje.

''Smatram da se građanima BiH najviše može pomoći tako što će se ubrzati razvoj našeg gospodarstva i ekonomije. To je moguće ostvariti i kroz europske integracije. Ako se posvetimo tom zadatku i uvedemo zemlju u Europsku uniju, naši državljani imat će identična prava kakva imaju građani na cijeloj teritoriji EU'', istakla je Gudeljević.

Ministrica civilnih poslova najavila je i da će se aktivno uključiti u rješavanje statusa institucija kulture, među kojima je i dugogodišnji problem Zemaljskog muzeja BiH.

''Radi se o složenom pitanju na kojem su, nažalost bezuspješno, radili i moji prethodnici. Spremna sam razgovarati s kolegama iz resornih ministarstva Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, te s Upravom Grada Sarajevo kako bismo iznašli najoptimalnija i pravno moguća rješenja za sve institucije kulture, pa i za Zemaljski muzej BiH++, kaže Gudeljević.

Kaže kako izdvajanja za sport nisu tako mala kako se često prikazuje u javnosti te dodala kako treba imati u vidu da se sportski savezi ne sufinanciraju samo iz granta Ministarstva, nego i s ostalih razina vlasti, od entiteta, preko kantona do lokalnih zajednica.

''I taj novac osiguran je od poreznih obveznika, i treba se smatrati izdvajanjem novčanih sredstava države za sport. Kada se saberu ti iznosi mišljenja sam da izdvajanja nisu tako mala i nedovoljna. Podsjećam da je za 2019. godinu zakonom planiran iznos od 1.342,000 KM'', rekla je.

Istaknula je kako joj je najveći izazov u mandatu ministrice, ali ujedno i najvažniji zadatak, raditi na koordinaciji i komunikaciji svih nivoa vlasti u svakoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close