Simulirani parlament

Studenti o novom Ustavu BiH - Narodi trebaju birati svoje predstavnike

Simulirani parlament - Studenti o novom ustavu BiH
Vijesti / Politika | 15. 05. 2019. u 12:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simulirani parlament, koji šesti put organizira Hrvatski studentski politološki forum sa Sveučilišta u Mostaru, ove godine se bavi pitanjem novog ustava Bosne i Hercegovine.

Organizatori su naveli da je ta tema presudno značajna za održivost i budućnost Bosne i Hercegovine zbog čega smatraju nužnim da se čuje glas mladih ljudi o ovom pitanju.

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Martin Mikulić je uoči ovog skupa izjavio novinarima da će Bosna i Hercegovina morati proći proces ustavno-pravne konsolidacije. U temelju novog ustava Bosne i Hercegovine on vidi važeće odluke Europskog suda za ljudska prava, prvenstveno u predmetu "Ljubić", kao i odluke Ustavnog suda BiH.

Mikulić je izjavio da svim konstitutivnim narodima treba omogućiti da izaberu vlastite predstavnike u kolektivna tijela vlasti, "a ne da im biraju drugi". U protivnom, Bosna i Hercegovina je u ustavnoj krizi, kazao je.  

Predsjednik Udruge studenata Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva "Spona" Nejir Saračevič kazao je da su promjene Ustava Bosne i Hercegovine prijeko potrebne i da ih treba sačiniti tako da vode putu pomirenja bosanskohercegovačkih naroda.

Draft novog ustava, koji je ovo udruženje pripremilo za simulirani parlament, korak je naprijed i ne mijenja konstituciju državnog predsjedništva kao tročlanog tijela izvršne vlasti, kazala je novinarima potpredsjednica "Spone" Merima Muhić.

Pojasnila je da i narodima koji nisu konstitutivni treba omogućiti izbor u tijela vlasti, a obranu BiH "dovesti konačno na državnu razinu" s ciljem članstva BiH u NATO savezu.

Njen kolega iz asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke Ljubinko Jović ne misli tako već ističe da perspektiva države BiH apsolutno nije u pridruživanju NATO-u. Promjene vezane za obrambenu politiku, na način kako ih vidi asocijacija studenata iz Banja Luke, naznačene su u vidu 'ustavnog amandmana', kazao je Jović.  

Ovogodišnji simulirani parlament čija je tema "Novi ustav Bosne i Hercegovine" upriličen je u sjedištu Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Generalni pokrovitelj je Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pa su organizatori iz Hrvatskog studentskog politološkog foruma dodijelili plaketu predsjedavajućoj tog kluba Lidiji Bradari za doprinos ovom projektu.

Organizatori ističu da projekt kao nijedan drugi okuplja studente politologije, prava i drugih društvenih nauka iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke i pruža mogućnost da stječu praktična iskustva te je od krucijalnog značaja u razvijanju prezentacijskih i govorničkih vještina svih sudionika.

Hrvatski studentski politološki forum je nevladino neprofitno udruženje koje okuplja studente što se zanimaju za društveno-političke procese.

Osnovano je 2009. godine i registrirano pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close