Traže poništenje javnog oglasa

Studenti Mostara, Sarajeva i Banja Luke: MVP BiH nas zanemaruje

''Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH, Crnadka da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete''
Vijesti / Politika | 05. 02. 2018. u 18:03 Bljesak.info
Kopirati

Studentske organizacije fakulteta političkih znanosti u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci oglasili su se priopćenjem povodom javnog oglasa Ministarstva vanjskih poslova BiH za popunjavanje radnih mjesta državnih službena kojeg ove organizacije smatraju nepravilni.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, putem Agencije za državnu službu BiH, 22. siječnja 2018. godine objavilo je javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i to za sljedeće pozicije: III tajnik u Odsjeku za radno-pravnu zaštitu, II tajnik u Odsjeku za ekonomsku diplomaciju, III tajnik u Odsjeku za Aziju i Afriku, II tajnik u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, I tajnik u Odsjeku za vizno-putovničke poslove, te Viši stručni suradnik za arhivu i dokumentaciju u Odsjeku za opće poslove, arhivu i dokumentaciju.

Osim za II tajnika u Odsjeku za međunarodnopravne poslove, gdje je potrebno imati završen pravni fakultet, za pozicije u Ministarstvu dovoljno je imati 'završen fakultet', što je dakako opći uvjet za sve državne službenike, u skladu s čl. 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, dok se posebni uvjeti u smislu obrazovanja ne traže.

Članak 9. st. 5. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog oglasa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua propisuje da se ''opisi poslova po pravilu preuzimaju iz akta o unutrašnjoj organizaciji institucije, kao i posebni uvjeti u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja, (...) kao i drugih posebnih uvjeta koje mora ispuniti kandidat prema propisu o unutrašnjoj organizaciji institucije.''

Pitamo se, zašto Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH nije javno objavljen, tj. dostupan na službenim stranicama Ministarstva? Ne umanjujući vrijednost bilo čijeg obrazovanja, pitamo se može li kao kriteriji za prijem u Ministarstvo vanjskih poslova, i to na poziciju III tajnika u Odsjeku za Aziju i Afriku, biti diploma Agronomskog, Tekstilnog, Šumarskog, ili pak Rudarskog fakulteta?

Istovremeno, diplomci fakulteta političkih znanosti u Bosni i Hercegovini nemaju priliku raditi u struci. Upravo oni, akademski građani koji imaju diplome međunarodnih odnosa i diplomacije, kao i sve kompetencije koje su tražene za poslove državnih službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, nemaju priliku dokazati vlastito znanje u praksi.

Podsjećamo 30. prosinca 2016. godine u Banja Luci održan je sastanak predstavnika studentskih organizacija fakulteta političkih znanosti u BiH s ministrom vanjskih poslova BiH Crnadkom, također zbog diskriminacije diplomaca s navedenih fakulteta. Na tom sastanku, ministar Crnadak je obećao suradnju Ministarstva na čijem je čelu s fakultetima političkih znanosti u BiH, no do danas se ništa nije promijenilo, a javni oglas zbog kojeg smo prisiljeni ponovno reagirati nije ohrabrujući u tom smjeru.

Ovim putem pozivamo ministra vanjskih poslova BiH, Crnadka da navedeni javni oglas poništi te u obnovljenom postupku naznači posebne uvjete u pogledu vrste usmjerenja visokog obrazovanja za navedene funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova BiH'', stoji u zajedničkog priopćenju Hrvatskog studenotskog politološkog foruma (HSPF) Mostar, Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka te Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka (SPONA) Sarajevo.

Kopirati