Strašna efikasnost

Stranke u mandatu 2014-2018 ispunile svega 3% obećanja na tri razine vlasti

Objavljen je Izvještaj o ispunjenosti predizbornih obećanja na državnom i entitetskim razinama u mandatu 2014-2018.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2018. u 14:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trećem mandatu tijekom kojeg 'Istinomjer' prati ispunjenost predizbornih obećanja na tri razine vlasti u BiH, nije bilo značajne razlike u uspješnosti stranaka na vlasti kada se radi o implementaciji vlastitih predizbornih programa.

Ukupna ispunjenost obećanja stranaka na vlasti

U mandatu 2014-2018. godine, devet stranaka koje čine vladajuće koalicije na državnom i entitetskim razinama u potpunosti je ispunilo tek 32 od ukupno 966 obećanja danih uoči Općih izbora 2014. godine.

Gotovo identičan rezultat ostvaren je i u prethodnom mandatu, kada je ukupan postotak ispunjenih obećanja bio 3,1%, dok u aktualnom mandatu iznosi 3,3%. U mandatu 2006-2010. godine, kada je “Istinomjer” pratio samo ispunjenost obećanja stranaka na državnom razini vlasti, rezultat je bio neznatno bolji (5% ispunjenih obećanja).

Kada se odvojeno promatraju razini vlasti, vladajuće koalicije u BiH i FBiH u potpunosti su ispunile po 3% obećanja, dok je u RS taj postotak neznatno veći i iznosi 4%.

Od 9 stranaka čija su obećanja obuhvaćena monitoringom, tri sudjeluju samo na entitetskoj razini vlasti (SNSD, DNS, SPRS), dvije samo na državnom (SDS i PDP), dok se tri stranke nalaze u vladajućim koalicijama na obje razine vlasti (SDA, SBB i HDZ).

Najviše obećanja dale su DNS (278), SDA (273) i SNSD (130), dok najveći postotak ispunjenih obećanja imaju SNSD (8%), SPRS (6%) i SDA (5%). Obećanja Demokratske fronte, koja je na razini FBiH i BiH sudjelovala u vlasti manje od tri mjeseca, nisu obuhvaćena ovim monitoringom.

U kategoriji srednje ispunjenosti u ovom mandatu se nalazi ukupno 20,4% svih obećanja, u odnosu na 29% u prošlom mandatu. Unutar ove kategorije, stranke na vlasti imale su nešto bolji rezultat u potkategoriji obećanja koja su ispunjena u značajnoj mjeri, ali ne u potpunosti (6% u odnosu na 2% u prošlom mandatu). 

Postotak obećanja u kategoriji slabe ispunjenosti u ovom mandatu je 76,4%, dok su u prošlom činila 68% danih obećanja. Kada se promatraju pojedinačne ocjene u ovoj kategoriji, u odnosu na prošli mandat identičan je postotak obećanja koja su ispunjena manjim dijelom (17%), dok je nešto manji postotak neispunjenih obećanja (57% u prošlom i 52% u ovom mandatu).

Prekršenim je ocijenjeno 2% obećanja, dok ih je u prošlom mandatu bilo 1%.

Kopirati
Drag cursor here to close