Protokol o fer izborima

Stranke u FBiH traže fer izbore, a prizivaju Inzka

Odsutnost predstavnika stranaka Saveza za promjene Nikšić je opravdao posebnom sjednicom Narodne skupštine RS.
Vijesti / Politika | 11. 05. 2018. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deset stranaka u Federaciji BiH, koje su u petak potpisale protokol o fer i poštenim izborima, kazalo je da će od Valentina Inzka, visokog predstavnika, zatražiti da nametne odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH ukoliko u utorak Dom naroda BiH ne prihvati ove izmjene.

Izmjene su tehničke prirode i podrazumijevaju skeniranje glasačkih listića, a protokol su potpisale SDP, DF, SBB, Naša stranka, Hrvatska stranka BiH, Narodna stranka Radom za boljitak, A-SDA, Građanski savez, Nezavisni blok i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Prema riječima Nermina Nikšića, predsjednika SDP, HDZ i SNSD nisu pozvani jer je očito da blokiraju u Domu naroda BiH usvajanje izmjena Izbornog zakona koje se tiču nadzora izbora, dok SDA nakon početnog usudjelovanja nije bila aktivna u radu ove neformalne koalicije, pišu Nezavisne novine.

Odsutnost predstavnika stranaka Saveza za promjene Nikšić je opravdao posebnom sjednicom Narodne skupštine RS. Međutim,  Mladen Bosić iz SDS-a (Savez za promjene) kaže da ne zna za protokol i da nije siguran da će ga potpisati.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH, ističe da nema načina da se provedu te izmjene ne samo zbog sredstava, nego i  forme u kakvoj su napravljene izmjene.

"Namjera je da se izbori možda i ne dogode ukoliko bi se zakon usvojio", kazala je Krišto. Ističe da neki koji  na tome insistiraju možda nisu spremni za izbore ili žele da i u ovom smislu dovedu do kaosa. Kaže da ne bi govorila o inicijativi da se visoki predstavnik uključi u sve ovo.

"Sumnjam da će međunarodna zajednica reagirati. Meni je žao što svi pokušavamo samo zamagliti i zbuniti čitavo građanstvo. Nemoguće je to provesti, ne zna se ni gdje bi bio taj server, ko bi time upravljalo, to je još jedno bacanje prašine građanima u oči", kazala je Krišto.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da se po ko zna koji put vidi koliko je nedostatak bezidejnosti i neefikasnosti stranaka u FBiH, jer kad god im zatreba rješenje kojim bi se premašili problemi, oni pokušaju da se domognu visokog predstavnika koji bi trebalo da to uradi umjesto njih.

"Birati političke predstavnike građana u  parlamentima, a da oni prebacuju odgovornost na visokog predstavnika je sramotno. To znači da nemaju kapacitet za bilo kakve odluke. Oni mogu vladati jedino na kadrovskim  rješenjima, ali ne mogu da vladaju nijednim  ozbiljnim dogovorom koji će rezultirati boljim putem ove zemlje. Dakle, ovo je  poražavajuće da toliko godina koliko je visoki predstavnik u BiH još uvijek partije traže da on donosi odluku u ovoj zemlji umjesto njih", rekla je Majkićeva.

Kopirati
Drag cursor here to close