Liste kandidata

Stranke nam nude osuđenike, optuženike, nasilnike i osumnjičene ubojice

Bosanskohercegovačke stranke objavile su svoje kandidatske liste. Žurnal analizira kakvi se sumnjivci i kriminalci nalaze na njima.
Vijesti / Politika | 12. 07. 2018. u 18:59 Bljesak.info
Kopirati

Bili zeleni, crveni, plavi ili žuti, sasvim je svejedno - svi nam obećavaju promjene, sigurnost i pravdu. I to sa presuđenim kriminalcima na listama, piše Žurnal.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA: Nasilnici, ometači pravosuđa, trgovci uticajem

Krenut ćemo od najveće bošnjačke stranke, u narodu koji zna, poznatije kao SDA. Lista za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Prvi na listi iz Krajine – Asim Kamber. Službeno osumnjičen za ometanje rada pravosuđa. Pod istragom Županijskog tužiteljstva Bihać, zbog čega su mu pripadnici MUP-a USŽ nedavno pretresali kuću. Tri mjesta iza Kambera, SDA nam nudi Hamdiju Abdića Tigra, prvosnažno osuđivanog nasilnika, bivšeg robijaša iz Zenice i osumnjičenog ubicu generala HVO-a Vlade Šantića, piše dalje Žurnal.

Ista razina vlasti, ista stranka, ali druga izborna jedinica. Asim Sarajlić je nositelj. Potpredsjedniku SDA trenutno sude zbog trgovine utjecajem, ali stranačka hidžama, koju je najavio Denis Zvizdić, nije zahvatila ovog optuženika. Pored toga, Sarajlić je šef Izbornog stožera SDA. Kako iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena, drugo mjesto na listi je rezervisano za najuspješniju od svih – profesoricu Sebiju Izetbegović. I ona je, naravno, pod istragom zbog kaznenog djela zloupotreba položaja i ovlasti.

Da hercegovačka SDA lista ne bi oskudijevala sa optuženicima, tu je Salmir Kaplan. Bivši federalni ministar optužen je za nasilničko ponašanje i ometanje izbornog procesa.

I županijske liste SDA imaju svoje “pravosudne paradnike”. Prvi na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo je Semir Efendić. I protiv njega će uskoro biti podignuta optužnica i to zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Na istoj je listi i Mirza Čelik koji je pod istragom zbog pranja novca u predmetu Zadruga.

PDA: Privredni kriminalac, kradljivac raketa

Zbog višegodišnjeg iskustva u SDA, ni kadrovi PDA nisu bolji. Nositelj liste za Parlament BiH je Mirsad Kukić. Osuđenik za gospodarski kriminal i optuženik za trgovinu utjecajem. Jednostavno - sude mu. Federalne liste predvode Husein Topčagić poznatiji kao Huso Maljutka. Ovaj kandidat PDA u ratu je osuđivan zbog krađe raketa, pa je tada i dobio nadimak. Za istu razinu vlasti nameće se i prva pratilja predsjednika PDA Elzina Pirić. Ona je pod istragom u predmetu Šume TK. Osumnjičena je za trgovinu uticajem, a upravo je ona predlagač izmjena zakona kojim bi se ukinulo to kazneno djelo, piše Žurnal.

SDP: Nasilnik, sumnjivci

SDP listu za državni Parlament iz SBK i Ze-Do predvodi Zukan Helez. On je pravosnažno osuđeni nasilnik, ali to rukovodstvu SDP – a nije smetalo. Listu iz TK za Parlament BiH nosi Enver Bijedić. Protiv njega u dva tužiteljstva postoje formirani predmeti, a uglavnom je prijavljen ili osumnjičen zbog prevara prilikom gradnje. Bijedić je spomenut i u predmetu Sedinet Karić kao carinik koji je primao mito. Listu iz Hercegovine za Parlament BiH nosi Nermin Nikšić koji je sam priznao da ga obrađuju policijski organi i to zbog poslova sa bivšim direktorom EP BiH Elvedinom Grabovicom. Listu za Parlament FBiH predvodi Irfan Čengić koji je u središtu afere Fond za rehabilitaciju, navodi Žurnal.

SBB: Radončić

Kada je u pitanju SBB, priča počinje i završava na jednom mjestu. Lideru te stranke Fahrudinu Radončiću sudi se zbog organiziranog kriminala.

Istina, u prvostupanjskom postupku je oslobođen, ali predmet na Sudu BiH još nije pravosnažno okončan. No, to Radončića nije spriječilo da odluči da SBB odluči da ga kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.

Kopirati