Neka se čudo desi

Stranci spremili rješenje za Mostar

Avaz piše kako je ''već je spremam prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što će strankama biti ponuđeno u sljedećim danima''.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svojevrsna diplomatska ofanziva na Mostar započet će sljedećeg tjedna, objavio je Dnevni avaz, pozivajući se na više izvora.

Naime, Avaz navodi kako je Mostar ponovo, nakon presude Evropskog suda za ljudska prava, koja je donesena nakon što je Irma Baralija zbog neodržavanja izbora u Mostaru dobila tužbu protiv BiH, u žiži međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Kako zaobići Parlament?

Prema tvrdnjama Avaza, ostvaruje se ono što se danima špekulira o novoj, diplomatskoj inicijativi predvođenoj američkom administracijom, koja bi trebala osigurati održavanje izbora u Mostaru sljedeće godine.

Avaz piše kako je ''već je spremam prijedlog rješenja za održavanje izbora u Mostaru, što će strankama biti ponuđeno u sljedećim danima''.

''Radi se, iznijeli su nam naši izvori, o prijedlogu koji je naslonjen na već postignute kompromise, odnosno dva modela, koja su u proteklim pregovorima u velikoj mjeri podržale sve stranke'', navodi Avaz.

No, prema riječima jednog od neimenovanih sugovornika, postavlja se pitanje kako zaobići Parlament BiH, koji ne zasjeda i koji je blokiran pitanjem ANP-a.

''Također, postavlja se pitanje hoće li u HDZ-u BiH nastavljati s uvjetovanjem pitanja Mostara ostalim aspiracijama prema izmjenama Izbornog zakona BiH. Iako je plan diplomata bio da se s prijedlogom rješenja za Mostar krene ranije, ovaj pregovarački proces prolongiran je za naredne dane radi ishoda sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH na najvišoj razini, koji će biti održan u Mostaru'', piše Avaz.

Modeli

Iz HDZ-a BiH su ranije naveli kako je od veljače do lipnja 2018. ''ostvaren veliki napredak u pregovorima zahvaljujući angažmanu i konstruktivnom pristupu Gradskog odbora HDZ BiH Mostar''.

''Sve svoje argumente bazirali smo isključivo na dosljednoj provedbi Odluke Ustavnoga suda i inzistiranju na zakonski utemeljenim prijedlozima. U konačnici je to rezultiralo načelnim međustranačkim dogovorom o dva prihvatljiva izborna modela za Mostar. Uz pomoć pravnih stručnjaka otklonili smo dotadašnju stigmu kako je riječ o 'gradu slučaju' i to na način da se s predstavnicima političkih stranaka razgovaralo isključivo o konkretnim pravnim argumentima, racionalnim, pravednim i matematički ispravnim modelima novih izbornih pravila za Mostar, kazali su iz GO HDZ BiH'', naveli su iz mostarskog ogranka.

Pojasnili su što donose dva predložena modela.

''Model A provodi Odluku Ustavnoga suda BiH na način da se iz 6 gradskih područja (6 izbornih jedinica) bira 26 gradskih vijećnika, i to: Jugozapad 8 gradskih vijećnika, Stari grad 6, Zapad 5, Sjever 3, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 9 gradskih vijećnika se bira kompenzacijske liste mandata koji bi se dodjeljivali s teritorija Mostara kao cjeline. Model B bi značio da se iz 6 gradskih područja (6 izbornih jedinica) bira 22 gradska vijećnika, u tom slučaju Jugozapad bi birao 7 gradskih vijećnika, Stari grad 5, Zapad 4, Sjever 2, Jugoistok 2 i Jug 2 gradska vijećnika. Preostalih 13 gradskih vijećnika bi se biralo na području Mostara kao jedne izborne jedinice odnosno gradske liste'', navodi HDZ BiH.

Novi uvjeti SDA

S druge strane, Glavni odbor Stranke demokratske akcije je ocijenio da nakon presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućit održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

''Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru, kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu'', istaknuli su iz SDA.

 
Kopirati
Drag cursor here to close