Humanitarna kriza

Stranci pozvali bh. vlasti da ostave politiku, a riješe migrantsku situaciju

Ponovo tražimo od vlasti da se izdignu iznad političkih razmirica i da ponovo otvore centar u Biri i ustanovu u Ciljugama kod Tuzle.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2020. u 08:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, europski komesar za unutrašnja pitanja Ilva Johanson i europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi pozvali su vlasti u BiH da po strani ostave političke nesuglasice i poduzmu hitne mjere za rješavanje alarmantne migrantske situacije.

U zajedničkom priopćenju europskih dužnosnika navodi se da će više od 3.300 izbjeglica i migranata u BiH ostati bez pristupa osnovnom skloništu i uslugama zbog zatvaranja prijemnog centra u "Lipi", koji je bio privremena mjera zbog situacije s Covidom 19, te da vlasti nisu pružile alternativno rješenje.

"Ponovo tražimo od vlasti da se izdignu iznad političkih razmirica i da ponovo otvore centar u Biri i ustanovu u Ciljugama kod Tuzle. Vlasti treba da surađuju i da hitno reagiraju kako bi odgovorili na potrebe svih izbjeglih i migranata bez skloništa i time spase živote", ističe se u priopćenju.

U priopćenju se napominje da EU nastavlja podržavati BiH i njene građane u nastojanju da se izbore s ovom situacijom i da su dodatna sredstva dostupna za ovu svrhu.

U priopćenju se dodaje da EU, također podržava BiH u rješavanju cjelokupne situacije s migrantima, uključujući azil i jačanje pogranične kontrole, za gradnju neophodnih kapaciteta za efikasno rješavanje migracije.

Kopirati
Drag cursor here to close