Zabrinuti

''Stranci'' o nacrtu Zakona u RS: Prosvjednici i opozicija nisu prijetnja

Zajednička izjava veleposlanstava SAD-a, SR Njemačke, Velike Britanije i Ureda Visokog predstavnika u BiH o nacrtima Zakona u RS
Vijesti / Politika | 11. 04. 2019. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Inicijativa i retorike poslane iz RS-a su udaljavanje od demokratske reforme'', navedeno je u zajedničkoj izjavi  veleposlanstava SAD-a, SR Njemačke, Velike Britanije i Ureda Visokog predstavnika u BiH o nacrtima Zakona u RS.

BiH približiti EU, ne obrnuto

''Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i europskim standardima. Umjesto toga, veleposlanstva Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne inicijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, usprkos vladinoj javno proklamiranoj privrženosti procesu europskih integracija'', navodi se u zajedničkoj izjavi.

Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokracije, navode u izjavi i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri.

Prosvjednici i opozicija nisu prijetnja

''Opozicijski glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne prosvjede poput onih koje je organizirao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom. Izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzuriraju pojedince, grupe ili medije ili kriminaliziraju slobodno obavljanje službene funkcije, samo podrivaju demokraciju'', navodi se u zajedničkoj izjavi veleposlanstava, gdje dodaju da podržavaju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske.

''MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobivanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i s predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru. Bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda. Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih. Apeliramo na sve razine vlasti u BiH da podrže i poštuju obveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN'', navodi se u zajedničkoj izjavi.

MUP neće nastaviti rad na Zakonu

Podsjetimo, iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su potvrdili spremnost na konstruktivan dijalog u vezi s Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, a sve s ciljem, kako ističu, uvažavanja dobrih praksi i prijedloga koji se odnose na sporne članove navedenog tog zakona.

''Cilj je da se dobije kvalitetno i dobro rješenje, do utvrđivanja prijedloga ovog zakona'', navode iz entitetske policije.

I Izaslanstvo EU zabrinuto

Izaslanstvo Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini izrazili su zabrinutost da bi nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u Republici Srpskoj (RS), posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja. 

Shodno tome, apeliraju na vlasti Republike Srpske da ponovno uzumu u razmatranje nacrt izmjena i dopuna kako bi ih uskladili s međunarodnim i EU standardima, a ističu da je Europska unija spremna pružiti pomoć u tom pogledu. 

''Upoznati smo da će Narodna skupština RS razmatrati nekoliko nacrta zakona na sjednici zakazanoj 16. travnja, uključujući nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS. Pozdravljamo naznačenu spremnost ministra Lukača da poboljša nacrt izmjena i dopuna, te pozivamo Narodnu skupštinu RS da prihvati sve izmjene koje bi Zakon o javnom redu i miru približile međunarodnim i EU standardima, prije usvajanja nacrta u drugom čitanju'', priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close