Sve je opet na domaćim junacima

Stranci nakon sastanka: Ovo nisu obične riječi

Eichorst je naglasila da su protekla dva dana vođene intenzivne rasprave te da je cilj pronalaženje načina izlaska iz političke krize.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2021. u 15:18 Bljesak.info
Palmer i Eichhorst u Sarajevu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedinstvena, cjelovita zemlja. I ovo nisu obične riječi'', rekla je Angelina Eichorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) na press-konferenciji nakon niza sastanaka s međunarodnim i bh. politilčkim liderima.

Poručila je kako nema više vremena za dalju retoriku podjele BiH i da ona i njene kolege pružaju podršku suverenoj i jedinstvenoj državi.

Eichorst je naglasila da su protekla dva dana vođene intenzivne rasprave te da je cilj pronalaženje načina izlaska iz političke krize.

“A između ostalog se bavimo i izuzetno kompleksnim pitanjem koji se tiče izmjena Izbornog zakona. Ovo su teške zadaće i svjesni smo svega što je pred nama. Imamo veliku odgovornost i ažurnost hitnog djelovanja'', navela je, između ostalog, Eichorst.

Naglasila je da su pokušali pronaći način kako da sve ideje i sugestije nakon brojnih sastanaka u proteklom periodu objedine u jedan okvir koji će se staviti na stol oko kojeg bi u budućnosti mogli početi pregovori.

''To govorim iz razloga što je vrlo važno započeti pregovore. Mi radimo korak po korak na intenzivan i transparentan način da su svi uključeni u ovaj proces. Dok mi danas ovdje razgovaramo, razgovori se nastavljaju i nakon ovih izjava za medije, vraćamo se zadatku i priči sa svima onima koji su zainteresirani za BiH. Jer u konačnici važna je BiH i jačanje državnih institucija i na nivou FBiH. Građani BiH moraju imati dojam da institucije rade za njihov boljitak. Uvjerena sam da većina građana želi da BiH postane članica EU'', rekla je Eichorst.

Viši Dužosnik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zadužen za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer, rekao je kako ''ima puno posla koji treba uraditi''.

''Postoje ljudi koji su dio procesa. Smatramo da je moguće ići naprijed i rješavati presude Europskog suda na način koji je u skladu s ustavnom mantrom BiH, taj proces nije jednostavan u pronalasku balansa i ravnoteže. To je izazov, mi SAD i EU smo tu kao partneri i prijatelji BiH, nismo angažirani u pregovorima bilo koje vrste. Mi pomažemo razgovore i angažirani smo u tim razgovorima'', rekao je.

Naveo je kako nisu došli zagovarati neki model ili rješenje.

''Mislim da treba naglasiti nekoliko principa, a to je da bilo koji model koji bi bio prihvaćen od strane stranaka treba ga moći provesti, osigurati mu da prođe politički proces, još važnije treba biti dosljedan u skladu sa zahtjevima i pomoći da se unaprijedi put BiH ka EU'', rekao je.

Povodom ovih razgovora, oglasilo se i Američko veleposlanstvo u BiH ponovivši kako podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH ali i da ''lokalni političari snose odgovornost da građanima daju vlast koju zaslužuju što uključuje normalno funkcioniranje državnih institucija i izgradnju međusobnog povjerenja''.

Kopirati
Drag cursor here to close