Zajednička izjava

Stranci: Moraju se smanjiti mogućnosti uplitanja u rad tužiteljstva

Nepristrano, odgovorno i efikasno pravosuđe od suštinske je važnosti za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.
Vijesti / Politika | 31. 03. 2021. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je poslana zajednička izjava Europske unije u BiH, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Švedskog veleposlanstva u BiH, u svojstvu države koja predsjedava OSCE-om u 2021. godini, povodom nedavnih napada na Ured disciplinskog tužitelja.

Nepristrano, odgovorno i efikasno pravosuđe od suštinske je važnosti za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

U tom pogledu, Ured disciplinskog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) presudan je za osiguravanje garancije da svi nositelji pravosudnih funkcija i članovi VSTV-a u BiH promoviraju ove principe i pridržavaju se najviših etičkih standarda.

EU je u Analitičkom izvještaju koji prati Mišljenje Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Europskoj uniji, preporučila „jačanje operativne autonomije i nezavisnosti u donošenju odluka Ureda disciplinskog tužitelja” te smanjenje mogućnosti “neprimjerenog uplitanja”.

Da bi se vratilo povjerenje građana u pravosuđe, potrebno je, između ostalog, osigurati da Ured disciplinskog tužioca može provoditi svoj mandat nezavisno i nepristrano, bez ikakvog neprimjerenog pritiska ili osobnih napada na integritet njegovih članova. Podržavamo funkcionalnu nezavisnost Ureda disciplinskog tužitelj i njegov važan posao, te sve napore koji će osigurati da se nitko ne upliće u njegove istrage, navodi se u tekstu zajedničke izjave.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close