Partneri

Što to Biden želi od BiH?

Diplomatski izvori tvrde da će Biden, kako bi proveo opsežne reforme i okrenuo BiH ka EU i NATO-u, tražiti proeuropske političke partnere u BiH.
Vijesti / Politika | 12. 11. 2020. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već u prvim razgovorima sa svjetskim liderima novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden pokazao je spremnost da se posveti zapadnom Balkanu.

Sudeći prema razgovoru s britanskim premijerom Borisom Johnson, zapadni Balkan je među glavnim svjetskim temama.

Iako još ima vremena do službene inauguracije Bidena, već se špekulira imenima potencijalnih državnih sekretara od kojih će mnogo zavisiti u pogledu konkretnih aktivnosti. Spominje se, recimo, Susan Rice, inače bivša veleposlanica SAD u UN-u, kao i ime Nicholas Burns, koji je, između ostalog, vrsni poznavatelj prilika na zapadnom Balkanu.

Istovremeno, diplomatski izvori tvrde da će Biden, kako bi proveo opsežne reforme i okrenuo BiH ka EU i NATO-u, tražiti proeuropske političke partnere u BiH.

Dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Sead Turčalo za ''Avaz'' je kazao da su Bidenovi prvi razgovori usmjereni na slanje poruke transatlantskim partnerima da nova američka administracija želi obnoviti partnerstva koja su trpjela posljednje četiri godine.

Pročitajte još

''O zapadnom Balkanu je, prema objavljenim bilješkama, razgovarano samo s britanskim premijerom. To treba gledati kroz prizmu da Velika Britanija nakon izlaska iz EU ipak želi zadržati utjecaj i suoblikovati procese na Balkanu. Novi američki predsjednik je tu odgovarajući sugovornik zbog njegovog interesa i angažmana u regiji'', kazao je Turčalo.

Dodao je da misli da treba očekivati da će SAD staviti regiju i BiH u vrh svoje agende.

Pozitivan događaj

''Ono što je izgledno jeste da će nova administracija dati snažniju podršku europskim partnerima da se angažiraju u regiji, te da će obeshrabrivati radikalna desničarska strujanja i maligni utjecaj u BiH i regiji'', naglasio je Turčalo.

Kopredsjedavajući Američko-europske alijanse sa sjedištem u Washingtonu Reuf Bajrović za „Avaz“ je kazao da se radi o za BiH pozitivnom razvoju događaja.

''Najave su postojale već duže vrijeme da je Velika Britanija izuzetno zainteresirana da bude prisutna na zapadnom Balkanu. A oni u ovoj regiji imaju tradiciju suradnje sa SAD u trenucima kad oni žele da djeluju intervencionistički'', kazao je Bajrović.

Konkretno

Prema njegovim riječima, ovdje se više ne radi o obrani suvereniteta BiH.

''Ovdje se radi o vrlo konkretnom djelovanju na završetku ustavnopravne arhitekture BiH. Niz nedostataka Dejtona će se nastojati ispraviti, mislim da je ovo najava smanjivanja ingerencija entiteta i kantona, te osnaživanja države kako bismo mogli postati članica NATO-a'', istaknuo je Bajrović.

Bajrović je dodao da smo rezultate zajedničkog rada Velike Britanije i SAD u BiH najbolje mogli vidjeti u mandatu bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddy Ashdown.

''On je suštinski imao podršku od SAD i Velike Britanije pa je mogao donositi odluke. Mislim da se sad vraćamo u fazu kad će se to ponoviti. Mislim da će dolaskom Bidena i službeni Berlin biti zainteresiraniji da prati Ameriku'', naglasio je Bajrović, javlja Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close