Crna lista

Što su Špirićevi grijesi

Tužiteljstvo BiH nije odmah imalo komentar o odluci SAD-a niti je odgovorilo na upit novinara vodi li se protiv Špirića krivična istraga...
Vijesti / Politika | 11. 09. 2018. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikoli Špiriću Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije zbog ''uključenosti u značajnu korupciju'', ali u odluci nisu navele točan razlog za uvođenje sankcija političaru protiv kojeg domaće pravosudne institucije nikada nisu podigle optužnicu.

U odluci State Departmenta se objašnjava da državni tajnik zabranjuje ulazak u SAD osobama i njihovim obiteljima kada ima ''vjerodostojne informacije da su strani dužnosnici uključeni u značajnu korupciju ili velika kršenja ljudskih prava'', prenio je BIRN.

Uključen u javnu korupciju

''Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tijekom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tijekom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH'', navodi se u odluci State Departmenta, kojom je SAD pod sankcije stavila i Špirićevu suprugu, sina i kćerku.

Iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a su za BIRN BiH naveli kako ''korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organiziranog kriminala, te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast''.

  / 



''To izravno utječe na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese kako SAD-a tako i partnerskih zemalja. S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost BiH budu upoznati s time koliko ozbiljno SAD shvaćaju problem javne korupcije i uključenost Špirića u koruptivne aktivnosti'', navode iz Ureda za odnose s javnošću.

Tužiteljstvo šuti

U dopisu se dodaje da ''Vlada SAD-a i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije''.

Tužiteljstvo BiH nije odmah imalo komentar o odluci SAD-a niti je odgovorilo na upit BIRN-a BiH vodi li se protiv Špirića trenutno krivična istraga.

Špirić je kandidat SNSD za Narodnu Skupštinu Republike Srpske, a ova stranka je u priopćenju optužila američku veleposlanicu da je ''preuzela ulogu Tužiteljstva i Suda BiH, pa je izmišljotinama i lažnim izvještajima State Departmentu, isposlovala sankcije Špiriću''.

''Što je još čudnije sankcije su uvedene i članovima njegove obitelji, kao vidu pritiska na Špirićevo političko djelovanje zaštite interesa Republike Srpske'', navodi se u objavi SNSD-a.

Krivi trenutak

Politički analitičar i viši suradnik Democratization Policy Council Kurt Bassuener smatra da je vrijeme donošenja ove odluke važno.

''To god je donosio odluku morao je biti svjestan izbora i da je kampanja tek počela. Ako nisu htjeli poslati poruku koja može imati političke posljedice mogli su sačekati ili ovo uraditi tijekom ljeta'', kaže Bassuener.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je za novinsku agenciju Fena da nije bio obaviješten o sankcijama te je naglasio kako je odluku donio državni tajnik SAD-a kao i da ona dolazi nekoliko dana nakon informacije da je MUP RS izdao putovnicu Elvisu Keljmendiju.

  / 


''Strašno negativne reakcije su u međunarodnim krugovima. Poštujući institucije i BiH i Republike Srpske, nitko ništa nije iskazivao službeno, ali u neslužbenim krugovima se čuje da je RS time dobila jedan veliki šamar', kazao je Crnadak.

Špirić je za novinsku agenciju Srna izjavio kako smatra da su sankcije povezane s općim izborima koji se održavaju za manje od mjesec dana.

Špirićeva obrana

''Pokazat će se čiji je to rukopis, ali moja je poruka da nema kolebanja i da institucije Srpske i srpski narod moraju imati principijelne stavove u obrani. Politika se može voditi samo na bazi jasnih političkih i nacionalnih stavova'', kazao je Špirić.

Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik optužio je američku veleposlanicu u Sarajevu Maureen Cormack da se ''flagrantno miješa u političke procese i izbore u BiH''.

Politički analitičar Kenan Ešref Rašidagić smatra da američke sankcije Špiriću nisu povezane s izborima.

''State Department se ne bavi sitnim stvarima poput naših izbora, a ako imalo poznajem našu situaciju znam da će mu takva vrsta sankcije samo povećati popularnost, pošto je politika SNSD-a, odnosno Dodika, da se pokazuje kao neka vrsta žrtva američke administracije'', kaže Rašidagić i objašnjava da se uvođenje sankcija ne slaže sa Dodikovim izjavama ''da je izborom Donalda Trumpa došlo bolje vrijeme za srpski narod''.

Bassuener napominje da ove sankcije nisu iste kao one koje su nametnute Miloradu Dodiku.

CIN: Imovina političara - Nikola Špirić

Državni parlamentarac i bivši ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić je rođen 1956. godine u Drvaru. Diplomirao je sa 23 godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Titulu doktora ekonomskih nauka stekao je 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.


''Ovo je u suštini zabrana putovanja, nisu zamrznuta sredstva ili imovina. Pitanje je da li će biti i drugih na ovoj listi i je li ovo početak 'posramljivanja' onih koje mi u analitičkoj zajednici godinama prozivamo. Ako je ovo jedina odluka onda će ljudi morati nagađati. Ako ih bude još onda će poruka biti jasna. Korumpirani političari moraju biti svjesni da postoje posljedice. Čak i kada kontrolirate pravosuđe niste potpuno sigurni'', kaže Bassuener za BIRN BiH i dodaje da bi još bh. političara po ovom kriteriju moglo ''biti na pladnju''.

Sankcije odnosno zabranu ulaska u SAD od siječnja 2017. godine ima i Dodik zbog opstrukcije provedbe Daytonskog sporazuma.

Špirićeve afere

Kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Špirić se 2009. godine našao u središtu afere Audi, odnosno kupovini službenog automobila za više od 200.000 KM.

Tužiteljstvo BiH je u listopadu 2013. obavijestilo Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) o obustavi istrage u ovom predmetu, te su tada naveli da Špirić nikada nije bio predmet istrage u tom predmetu i da je ispitan samo u svojstvu svjedoka.

Predmet provjera u Tužiteljstvu je bila kupovine stana u Beču, kada je SIPA je provjeravala Špirićeve bankovne transakcije iz 2008. godine i kada se na njegovim računima pojavilo više od 400 tisuća eura, kojim novcem je stan kupljen.

SIPA je kasnije ponovo pokrenula provjere o utvrđivanju porijekla novca za kupovinu stana te je obavljen i razgovor sa Špirićem koji je rekao kako je novac koji se nalazi na njegovom računu zaradio prodajom knjiga i donacija koje je dobio od prijatelja.

Špirić je u Banja Luci vlasnik stana od 125 kvadrata i poslovnog prostora od 110 kvadrata, vrijednih skoro 400 tisuća maraka, navodi se u bazi o imovini političara Centra za istraživačko novinarstvo. U imovinskom kartonu iz 2014. prijavio je obiteljsko naslijeđe koje ima u Federaciji BiH. Prema zemljišnoknjižnim dokumentima, Špirić je naslijedio kuću i deset hektara zemljišta u Drvaru.

''U izjavi koju je popunio 2012. godine, prije preuzimanja funkcije ministra financija, Špirić je napisao da kćerka Jovana posjeduje stan u Beču, a sin u Beogradu. Također, tada je naveo da je on vlasnik stana u Novom Sadu. Ništa od ovog nije naveo u imovinskom kartonu iz 2014. godine'', piše CIN.

Kopirati
Drag cursor here to close