Planovi

Što Srpska sprema?

Vlada ostaje opredijeljena za poboljšanje demografske slike RS i dodala da će to biti realizirano zajedno s aktivnostima koje je pokrenula kao predsjednica RS.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2019. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Srpska krupnim koracima ide naprijed i da je opredijeljenost najviših dužnosnika i vladajuće koalicije da institucionalna i politička stabilnost ostane prioritet.

''U skladu s ranijim dogovorom povećane su plaće za prosvjetu od osam posto, a za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova za 10 posto. Imali smo i usklađivanje mirovina za nešto više od dva posto što, uz ranije povećanje za 20 posto, pokazuje opredijeljenost za poboljšanje standarda najstarije populacije'', rekla je Cvijanović poslije sastanka u Banja Luci s najvišim dužnosnicima Republike Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Srpske.

Naglasila je kako nema zastoja u realizaciji infrastrukturnih projekata, među kojima su putevi, auto-putevi i mostovi, te da je ponovo u fokusu izgradnja energetskih objekata, odnosno hidroelektrana poput "Foče", "Paunaca" i "Buk Bijele".

Uvjeti za razvoj

Istaknula da se Srpska vraća i izgradnji velikog projekta magistralnog plinovoda kroz Srpsku, kao i sekundarnih plinovoda kroz sve lokalne zajednice, naglasivši da će taj projekt mobilizirati cijelo društvo i stvoriti uvjete za nastavak razvoja Srpske.

''To će stvoriti uvjete za nastavak razvoja Srpske da bismo što prije dostigli gospodarski rast od 4,5, pet ili šest posto, čime bi bio poboljšan životni standard'', istaknula je Cvijanović.

Rekla je kako Vlada ostaje opredijeljena za poboljšanje demografske slike Srpske i dodala da će to biti realizirano zajedno s aktivnostima koje je pokrenula kao predsjednica Srpske.

''Ostaje velika obveza da se radi na jačanju privrede. Neophodan je veći broj radnih mjesta u realnom sektoru i potrebno je smanjivati administraciju. Plaće se moraju i dalje povećavati. Zadovoljna sam što smo za vrijeme prethodne vlade uspjeli povećati plaće svim zaposlenima. Sada pravimo pretpostavke da radimo na povećanju plaća u realnom sektoru'', kaže Cvijanović.

Suradnja

Istaknula je da je ovo prilika da se analiziraju neke postojeće mjere kada je riječ o pomoći obitelji, porodiljama, studentima, mladima.

''Ostaje da to razvijamo i unapređujemo zajedno, a stručni i operativni tim bi trebao na spomenuta pitanja dati adekvatne odgovore'', rekla je.

Navela je kako se vladajuća većina u Republici Srpskoj na planu donošenja zakona kreće u skladu s programima rada Narodne skupštine, a samim tim i Vlade.


''Opredijeljeni smo da razvijamo suradnju sa svima. Radit ćemo zajedno, znajući da je bilo i bit će izazova ispred nas. Spremni smo da zajedno rješavamo jedan po jedan problem'', rekla je Cvijanović i navela da će se kadrovskim pitanjima predstavnici vladajuće većine baviti na koalicijskim sastancima.

Rekla kako institucionalna i politička stabilnost doprinosi boljoj ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji, dodajući da zahvaljujući širokoj koaliciji Vlada Republike Srpske neometano funkcionira.

Što prije formirati vlast

Cvijanović je dodala da je na sastanku zaključeno da što prije treba formirati vlast na razini BiH kako bi projekti i aranžmani bili realizirani, da građani ne bi trpjeli štetu.

Predsjednica Srpske podržala je aktivnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na razini BiH, s obzirom da radi u složenim i otežanim uvjetima.

Glavne teme sastanka bile su politička i ekonomska situacija u Srpskoj, 100 dana rada Vlade i formiranje vlasti na razini BiH.

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik i potpredsjednici Vlade Srpske Radovan Višković, Anton Kasipović i Srebrenka Golić, lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Demosa Nedeljko Čubrilović, te dužnosnik NDP-a Vojislav Gligić.

Kopirati
Drag cursor here to close