Što sanja Milorad Dodik?

Dodik je istaknuo da srpski narod sada traži da se reagira na ovu odluku, a rješenje je da se odbace Sud i Tužiteljstvo BiH na referendumu.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2017. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Građani Srpske su za to da se odcijepimo od BiH. Kada bismo proveli referendum, ovdje bi bila dramatično visoka izlaznost i podrška odcjepljenju. To je ono čega se boje u Europi", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za beogradske Večernje novosti navodeći kako se nada da će dosanjati san o neovisnosti Srpske.

Dodao je kako je i opozicija u Srpskoj za neovisnost, ali da se ne želi eksponirati te da je uvjeren da će referendum o neovisnosti Republike Srpske doći jednog da na red.

"Sanjam taj dan, pošto mi ne mogu zabraniti da sanjam. Mi u Srpskoj moramo imati konsenzus o tome. U opoziciji isto razmišljaju da budemo neovisni, ali ne žele da se eksponiraju. Spreman sam da to guram, i po cijenu vlastite žrtve. Vjerujem u ideju nezavisne Republike Srpske i u to vjeruje i narod", rekao je Dodik te dodao kako živi za Srpsku, da je njezin čovjek i da neće dozvoliti nikome da je gazi.

"Uvijek ću biti prvi u odbrani Srpske i od toga ne bježim kao pojedinci", rekao je Dodik, prenijela je Srna.

Okupacija Srba

Predsjednik Srpske ocijenio je da je neprihvatljivo to što je Sud BiH oslobodio Nasera Orića, kojeg su i Bošnjaci označili kao sudionika u zločinima, ističući da to vrijeđa dostojanstvo i poginulih i živih Srba.

"To nas vraća u stara vremena, potvrđujući izreku - `Kadija te tuži, kadija ti sudi`", kaže Dodik. Ocijenio je da je Orić oslobođen i zato da bi se održao mit o Srebrenici i stradanju Bošnjaka, ukazujući da, istovremeno, nitko nije odgovarao za ubojstvo 3.500 Srba na tom području.

Dodik je istaknuo da srpski narod sada traži da se reagira na ovu odluku, a rješenje je da se odbace Sud i Tužiteljstvo BiH na referendumu.

"Opozicija u Srpskoj izvrgavala je ruglu moju ideju o referendumu, a sada ih pitam za jedan argument da to ne uradimo. Ako nas opozicija podrži, idemo na referendum. Jedinstvom iz Srpske možemo to uraditi", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje plaši li se osvete SAD ako Republika Srpska provede referendum, Dodik je rekao da nema nikakvog straha ako su jedinstveni vlast i opozicija.

"Nismo ovdje bitni mi političari, već narod koji predstavljamo. Već godinama je na sceni ozbiljna okupacija Srba preko Suda i Tužiteljstva BiH", rekao je Dodik.


Poslije Katalonije

Smatra da, poslije referenduma u Kataloniji, više ništa u Europi neće biti isto.

"Čuli smo Europu koja kaže da je to unutarnje pitanje Španjolske, a kada to pitanje potegne Republika Srpska - onda je to pitanje Europe. To su dupli aršini", rekao je Dodik.

Naveo je da ima kontakte s nekim ljudima u novoj američkoj administraciji i poručio da mu je sada "lakši život jer ne mora da gleda američku veleposlanicu i sluša izmišljene razloge kako Srbi moraju na nešto pristati".

Poručio je kako se ne želi odreći dobre suradnje s Rusima kako god na Zapadu mislili i istaknuo da njemu Rusija nikada nije tražila da uradi nešto za nju ili u njezino ime, ali da su ga veoma uvažili kada je tražio da Rusija nešto uradi za Srpsku.

"Nisam ni ruski, ni čovjek Zapada. Ja sam čovjek Srpske i borim se za njezine interese. Mada, priznajem da nisam imao uspjehe sa Zapadom, kao što ih nije imao nijedan Srbin", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin korektan čovjek koji razumije situaciju.

"Nema nikakvog avanturizma Rusije na ovom području, niti destabilizacije. To su sve laži Zapada i propaganda. Na susrete s predsjednikom Putinom sam ponosan. Sastajao sam se i sa američkim predsjednicima, europskim dužnosnicima, pa nisam dobivao etiketu da sam njihov čovjek. Ovdje je na sceni podanički gen koji traži da budete svrstani, ali čim ste svoji - onda niste normalni", naglasio je Dodik.

Poziv Putinu

Rekao da je pozvao Putina da posjeti Banja Luku kada bude otvaranje rusko- srpskog vjerskog i kulturnog centra, koji će se prostirati na 6.500 četvornih metara.

"Želja mi je da on otvori taj centar koji je san srpskog naroda već 100 godina. Vjerujem da možemo očekivati posjetu Putina ili važnih ruskih dužnosnika", rekao je Dodik.

Informacije u medijima o navodnoj izgradnji ruske baze nazvao je budalaštinama koje služe da privuku pažnju Zapada kako bi kažnjavao Srpsku i ukazao da "nažalost, u tome sudjeluju i Srbi".

Dodik je rekao da su odnosi Srpske i Srbije unaprijeđeni. "Svidjelo se to ili ne nekome u Srbiji, ovo je najbolje razdoblje suradnje Republike Srpske i Srbije i to je velika zasluga predsjednika Aleksandra Vučića. Kao odgovoran političar, Vučić podržava Srpsku", rekao je Dodik.

Istaknuo je kako Srpska poštuje Srbiju, da su odnosi Banja Luke i Beograda dobri i da nikada nije bilo više zajedničkih projekata na kojima se radi kao što je to sada slučaj.

 

Kopirati
Drag cursor here to close