Članovi Predsjedništva BiH u Beogradu

Što muči Srbiju i BiH?

Vijesti / Politika | 08. 10. 2019. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik, na poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, sudjelovat će danas na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske u Beogradu, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

  

Prema protokolu, nakon predviđenog trilateralnog samita, bit će položen kamen temeljac za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, na lokaciji Sremska Rača, priopćilo je Predsjedništvo.

S druge strane, Federalna televizija navodi kako Bosna i Hercegovina ima brojna otvorena pitanja sa Srbijom, koja godinama ljuljaju bilateralne odnose dvije zemlje, ali za koje očigledno rješenja nema godinama.

Može li trilateralni sastanak u Beogradu pomoći u rješavanju bilateralnih odnosa BiH i Srbije - mnogi smatraju nezahvalnim za prognozu. Sastanak će Turska iskoristiti za razgovore o ekonomskoj suradnji, ali teško je očekivati da će biti posrednik da BiH i Srbija nađu zajednički jezik za brojna otvorena pitanja. Šesnaest godina nije moguće napraviti iskorak o četiri sporne točke na granici BiH i Srbije. Jedna je kod hidroelektrane Zvornik, druga u Bajinoj Bašti. One su najzanimljivije vlastima i jedne i druge zemlje. Ništa manje interesantne nisu ni pruga Beograd - Bar, koja prolazi kroz bh. općinu Rudo, ali ni Međurječje, koje zvanično pripada BiH, ali je u cijelosti okruženo teritorijem Srbije.

Prijedlozi za rješenje uglavnom su dolazili iz Srbije, ali u BiH nisu prihvaćeni jer su glasili metar za metar, odnosno razmjenu teritorije.

''BiH je vrlo principijelna u svom stavu da se pitanje granica rješava tako što bi se u prvom koraku ovjerile Badinterove granice, gdje se kaže da granice bivših republika postaju granice novih država. Nisam siguran da će se sutra tako lako primaći ovi stavovi jer u sebi sadrže niz potproblema. Prvi problem je zamjena teritorije, a onda i pitanje dviju brana na Drini'', ističe stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero.


I nije ovo kraj sporenju sa Srbijom, problem je iskorištavanje hidropotencijala rijeke Drine. I kao da sve ovo nije dosta, došao je i problem ilegalnih migranata, koje Srbija, kako tvrdi FTV, preko granice na Drini sa svoje teritorije prebacuje u BiH. Jedna od ključnih kočnica zbog koje ne dolazi do rješavanja ovih problema je što BiH ne govori jedinstvenim glasom.

''BiH kao jedna od strana u tim razgovorima nema zajednički stav. Ne postoji konsenzus ni po jednom od tih pitanja, što je bilo jasno i prošli put kada je Bakir Izetbegović bio u Predsjedništvu BiH. Razgovarati treba, ali od sastanka ne treba očekivati unapređenje bilateralnih odnosa, jer mi tamo idemo s najmanje dva različita stava po ovim pitanjima gdje Milorad Dodik u prvom redu zastupa interese Srbije'', kaže politički analitičar Denis Čarkadžić.

Prema već poznatim stavovima obje strane teško je očekivati da se i jedno od ovih pitanja pokrene s mrtve točke, navodi FTV. Ipak, nije nevažno da je rješavanje pitanja granica jedan od uvjeta za ulazak u EU, kako BiH tako i Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close