Kamo dalje, rođače?

Što kada zastupnici ostanu bez posla?

Novine navode kako u novom sazivu neće biti 35 starih zastupnika i većina njih već ima planove za budućnost. Kako kažu, bijelu salu zamijenit će novim poslom.
Vijesti / Politika | 29. 10. 2018. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj sada već bivših zastupnika Parlamentarne skupštine BiH poslaničke klupe zamijenit će nekim drugim poslom, zavisno kako im se kockice poslože, objavile su Nezavisne novine koje su istražile što će sada već bivši zastupnici Parlamenta BiH raditi u budućnosti.

'Neka se mladi bore'

Novine navode kako u novom sazivu neće biti 35 starih zastupnika i većina njih već ima planove za budućnost. Kako kažu, bijelu salu zamijenit će novim poslom. Jedni će se vratiti svojoj branši, drugi će svoju sreću okušati u javnom sektoru ili privatnim firmama, dok neki očekuju da će im stranka povjeriti novi politički angažman.

Neki će se politikom nastaviti baviti u entitetskim parlamentima, dok će Šefik Džaferović i Željko Komšić posao s adrese Trg BiH 1 preseliti u Maršala Tita 16, u Predsjedništvo BiH. Također neki će nastaviti politički angažman, dok će jedan broj parlamentaraca otići u (zasluženu) mirovinu. Jedan od njih je Mirsad Mešić iz SDP BiH, koji se na ovim izborima nije želio ni kandidirati.

''Bio sam zastupnik u razdoblju kada je stranka doživjela krah. Rekao sam dosta je. Neću više. Želim dati priliku mladim ljudima. Neka se bore. Rekao sam da se neću kandidirati i toga sam se držao, mada me nitko iz stranke nije ni nagovarao da odustanem od svog nauma. Sada želim uživati u umirovljeničkim danima koliko me zdravlje bude služilo'', kazao je Mešić za Nezavisne.

Mirsad Isaković, zastupnik SBB-a u sada već prošlom mandatu, u ovom to neće biti.

Izgubljeno mjesto na fakultetu

Isaković, koji je inače profesor i ekonomski stručnjak, parlamentarne klupe zamijenit će studentskom učionicom.

''Imam plan da nastavim raditi na fakultetu. Istina, izgubio sam mjesto, ali vjerujem da će biti predmeta koje mogu predavati. Vrijeme je da se malo vratim svom poslu i obitelji. Do Nove godine će mi izaći knjiga o javnim financijama u kojoj objašnjavam manjkavosti proračuna u BiH'', kazao Isaković za Nezavisne i dodao da ostaje u SBB-u i vjeran ideji koju propagira ova stranka.

I Borislav Bojić iz DNS-a i Damir Bećirović iz DF-a kao i njihov bivši kolega Mešić nisu se željeli kandidirati za zastupnika u Zastupničkom domu BiH.

Bojić za Nezavisne kaže da se ne želi više nadmetati, ali da će se nastaviti baviti politikom i biti na raspolaganju stranci, ako treba.

''I ako ne treba, imam  ja i šta drugo raditi'', kaže Bojić.

S druge strane, Bećirović kaže da još ne zna što će raditi u sljedećem razdoblju.

Karamatić se nada angažmanu

''Vidjet ćemo. Još je rano, dok se sve posloži'', dodaje Bećirović.

Salko Sokolović veći dio prošlog mandata proveo je kao zastupnik SDA, a manji Nezavisnog bloka. Kaže da čeka novo prebrojavanje glasova na nekoliko biračkih mjesta, jer mu je veoma malo falilo za novi mandat.

''Ukoliko stanje ostane isto, vratit ću se u firmu 'Igman-Konjic', gdje sam i radio kao tehnolog'', kazao je Sokolović, koji je dodao da će u sljedeće četiri godine jačati poziciju Nezavisnog bloka, kao stranke centra.

Lazar Prodanović (SNSD), dugogodišnji parlamentarac, ovaj put nije dobio dovoljno glasova za novi mandat.

Za Nezavisne ističe kako je zadovoljan rezultatom, da je bio drugi na listi, te da će nastaviti raditi posao kirurga, kao što je radio i dok je bio zastupnik.

Mario Karamatić (HSS-HNS), u prošlom mandatu hrvatski izaslanik u Domu naroda BiH, nije dobio dovoljan broj glasova za zastupnika u Zastupničkom domu BiH.

Za Nezavisne kaže da je spreman angažirati se gdje Hrvatski narodni sabor misli da je potreban njegov angažman, bilo da je to ponovo u Domu naroda ili na dužnosti u izvršnoj vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close