Ipsos istraživanje

Što građani kažu o radu Vlade KS

Skoro svaki drugi građanin KS smatra da Vlada nije korumpirana i to 43, 8%, više od 38 % građana vjeruje da Vlada transparentno upravlja kantonom i iskreno iznosi stavove.
Vijesti / Politika | 29. 01. 2020. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati istraživanja javnoga mnijenja koje je radila agencija za istraživanje Ipsos, pokazuju snažnu podršku građana Vladi Kantona Sarajevo.

Istraživanje, čiji rezultati su u posjedu portala Radiosarajevo.ba , ovog mjeseca provedeno je u svim općinama u Kantonu Sarajevo, na reprezentativnom uzorku.

Ono pokazuje da čak 43,4% ispitanika smatra da je ova Vlada uradila više nego sve prethodne, dok je samo 7,5% se izjasnilo da je radila manje nego prethodne.

Skoro svaki drugi građanin KS smatra da Vlada nije korumpirana i to 43, 8%, više od 38 % građana vjeruje da Vlada transparentno upravlja kantonom i iskreno iznosi stavove.

Foto: Ipsos / Što građani kažu o radu Vlade KS

U skoro jednakom procentu pozitivno ocjenjuju način na koji Vlada komunicira sa građanima, kao i sposobnost da razumije goruće probleme i potrebe u kantonu.

Čak 35,5% stanovnika Kantona vjeruje da je vlada otvorena za kritike, da je usmjerena na potrebe građana i da su ministri Kantona sposobni i stručni.

Prepoznate karakteristike u percepciji karakternih osobina Vlade KS, na prvom mjestu se izdvaja kao odlučna i stručna.

Svaki drugi stanovnik u KS smatra da Vlada čini ono što je ispravno, većinu ili sve vrijeme mandata. Raste udio onih koji smatraju da Vlada uglavnom radi za opće dobro, a pada udio onih koji smatraju da radi za vlastite interese.

Foto: Ipsos / Što građani kažu o radu Vlade KS

U zadnjih šest mjeseci udio loših ocjena za rad Vlade KS pao je za 11 posto a pozitivan dojam narastao za dodatnih šest posto.

Najveći stupanj zadovoljstva javnim uslugama čak 54,8%, odnosi se na održavanje komunalne infrastrukture, kulturni sadržaji 52, 1%, zbrinjavanje otpada i čistoća, 50, 2 %...

Posebno izdvojeno poboljšanja kvaliteta života bez navođenja na odgovore, građani su izdvojili na prvom mjestu – gradski prijevoz i infrastrukturu.

Podsjećamo, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo glasati će o (ne)povjerenju aktualnoj Vladi Kantona Sarajevo. Već neko vrijeme u javnosti se spekulira da je 18 glasova SDA, SBB-a, DF-a i BOSS-a prilično krhka većina, kako za smjenu Vlade, tako i rad u naredne tri godine, pa se nagađa da bi nova skupštinska većina mogla ostaviti u tehničkom mandatu Vladu Edina Forte.

Kopirati
Drag cursor here to close