Detalji

Pogledajte što donosi ''korona zakon'' koji je usvojila Skupština HNŽ

U Zakon je ugrađen i određen broj amandmana skupštinskih zastupnika koje je Vlada HNŽ prihvatila.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2020. u 21:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj, petoj izvanrednoj, sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije usvojen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (covid-19) i podršci ekonomiji na području Hercegovačko-neretvanske županije.

U Zakon je ugrađen i određen broj amandmana skupštinskih zastupnika koje je Vlada HNŽ prihvatila.

Zakon, između ostalog, predviđa subvencioniranje najniže neto plaće, subvencije poreza na dohodak i posebnih naknada, subvencije kamata na kreditne plasmane gospodarstvu, obustavu obračuna i plaćanja naknade za zakup poljoprivrednog zemljišta, oslobađanje od plaćanja županijskih administrativnih i sudskih taksi, umanjenje dotacija/granta za financiranje političkih organizacija/stranaka, umanjenje plaća, umanjenje naknada za rad povjerenstava, umanjenje naknada za rad upravljačkih tijela, uspostavu Stabilizacijskog fonda, a sve u cilju podrške održivosti gospodarstva, kao i za održanje stabilnosti Proračuna i izvanproračunskih  fondova Hercegovačko-neretvanske županije.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti kojim se utvrđuje obaveza Županije da osnuje županijsku ustanovu „Odgojni centar“, kojim je također propisana djelatnost Odgojnog centra, organizacijske jedinice, kao i mogućnost formiranja prihvatne stanice u cilju izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojni centar.

Pored toga, precizirane su odredbe Zakona o socijalnoj zaštiti koje se odnose na sudjelovanje korisnika u plaćanju troškova smještaja u ustanovama socijalne zaštite.

Skupština je usvojila Zakon o izmjenama Zakona o administrativnim taksama s tarifom administrativih taksi HNŽ koji je usklađen sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama u oblasti eksploatacije energetskih i drugih mineralnih sirovina i u oblasti proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije.

Usvojena je Odluka o prestanku mandata zastupnika Kenana Memića iz Saveza za bolju budućnost, te je prihvaćena Odluka o dodjeli mandata za Minelu Krpo iz Saveza za bolju budućnost.

''Napominjemo da je sa izborom zastupnice Krpo Skupština HNŽ prvi zakonodavni organ na svim razinama vlasti u BiH sa istim brojem izabranih žena i muškaraca'', poručili su iz Skupštine HNŽ.

Prihvaćena je izmjena kreditnih uslova u okviru projekta ''Energetska efikasnost u BiH'', a u cilju implementiranja započetih aktivnosti na projektima Energetske efikasnosti javnih objekata u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close