Prognoze

Što će se za BiH promijeniti odlaskom Merkel?

Oproštajnu posjetu njemačke kancelarke regiji zapadnog Balkana stručnjaci različito tumače.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2021. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pitanje je to o kojem bi predstavnici bh. vlasti, u jeku političke blokade, morali misliti ako državu žele vratiti na agendu Europske unije.

S jedne strane, Njemačka itekako pomaže bh. ekonomiju. S druge, uzima joj ono najvrijednije – stanovništvo. Prostora za jačanje suradnje, na političkom i ekonomskom planu, ima sve više.

Obostrana korist

Ekonomski – korist je obostrana, kažu analitičari. Njemačka svoje tržište sve više otvara za Bosnu i Hercegovinu.

Video: Odnosi BiH i Njemačke

Pokrivenost uvoza izvozom u posljednje četiri godine premašuje 90 posto, a, iako ne s najvećim brojkama, prošla godina bila je rekordna.

U jeku pandemije koronavirusa, Bosna i Hercegovina 2020. više je robe izvezla u Njemačku, nego što je uvezla iz te zemlje. Prostora za značajniji napredak, smatraju ekonomist, ima, a odgovornost je na terenu predstavnika vlasti iz BiH.

"Оno što je potrebno je da se dobar glas o saradnji sa Bosnom i Hercegovinom proširi i dalje i više, a to može isključivo preko bh. ambasadora u Njemačkoj. S druge strane, aktivnim uključivanjem gospodarstvenika koji bi izašli na to tržište. Mislim da je potpuno zanemarena ta strana vanjsko-političkog djelovanja našeg Ministarstva vansjkih poslova.

Nesumnjivo je da korist od Bosne i Hercegovine ima i Njemačka, konkretno od njenih građana. Trend iseljavanja se nastavlja. Svakodnevni redovi pred ambasadom u Sarajevu Nijemcima – odgovaraju. Negativan prirodni priraštaj u toj zemlji uspješno nadomješćuju kvalificiranom radnom snagom iz Bosne i Hercegovine. Odlaze čitave obitelji. Prema podacima njemačkog zavoda za statistiku, u posljednjih sedam godina u tu zemlju iselilo se skoro 54 tisuće građana BiH 31. prosinca", kazao je ekonomist Zoran Pavlović.

Različita tumačenja 

Kako ističe analitičar iz Berlina Bodo Veber sve to je ogledalo tmurne političke slike Bosne i Hercegovine.

Predstojeći savezni parlamentarni izbori u Njemačkoj, koji će odrediti eru poslije Angele Merkel, mogu biti dobra prilika za bh. vlasti da pojačaju diplomatsku aktivnost, smatraju analitičari.

"Postoje određene praznine u hodu kada je u pitanju vanjskopolitički i diplomatski angažman Bosne i Hercegovine, kako prema Berlinu tako i prema nekim drugim središtima. Mislim kako će to u predstojećem periodu biti izuzetno značajno", kazala je profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nedžma Džananović Miraščija.

Oproštajnu posjetu njemačke kancelarke regiji zapadnog Balkana stručnjaci različito tumače.

Za jedne -signal je da će europski put regije i dalje biti u fokusu Njemačke. Za druge, možda je čak i grižnja savjest Merkelove, jer je evidentno da većina zemalja Zapadnog Balkana na polju eurointegracija godinama nije daleko odmaknula.

Kopirati
Drag cursor here to close