Čekanje zakona

Što će dobiti branitelji?

Bivšim braniteljima bit će omogućeni i povoljniji uvjeti i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije umirovljenje i duži godišnji odmor.
Vijesti / Politika | 18. 07. 2019. u 12:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo iščekivani Zakon o pravima boraca i njihovih obitelji trebao bi na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta dobiti konačnu potvrdu.

Dnevni avaz navodi kako je njegovim usvajanjem u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH odahnulo 20.000 razvojačenih branitelja, koji, iako su bili na prvim linijama, nisu imali nikakvu nadoknadu od države.

Pet maraka za svaki mjesec borbe

Branitelji su, piše Avaz, na taj zakon čekali od 2010. godine. U izradi su sudjelovali pripadnici deset boračkih udruženja, predstavnici Vlade i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević.

Konačnim usvajanjem borci Armije RBiH i HVO-a imaju prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, mogu se prijevremeno umiroviti, a omogućava im se i duži godišnji odmor.

Branitelji stariji od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, dobit će novčane nadoknade. Uvjet je da su nezaposleni, odnosno da su najmanje godinu bili na zavodu za zapošljavanje. Mjesečno će im biti osigurana primanja u iznosu od pet maraka za svaki mjesec borbe.

Jedini uvjet je da branitelj koji aplicira na mjesečnu pomoć nema druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne mirovine u Federaciji BiH isplaćene u prosincu prošle godine. To znači da će pravo na pomoć ostvariti bivši branitelji koji mjesečno ni po jednoj osnovi ne zarađuju više od 170 KM.

Besplatno liječenje PTSP-a

Vojnici koji su proveli svih 48 mjeseci u ratu, imat će pomoć od najviše 240 maraka mjesečno. Branitelji koji imaju 54 mjeseca sudjelovanja u oružanim snagama dobi-vat će 270 maraka, dok će se za sudjelovanje u obrani u trajanju od 12 mjeseci do bivati 60 KM mjesečno.

Među ostalim pravima koje su stekli bivši branitelji jesu i pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko liječenje i jednokratna novčana pomoć za liječenje, zatim prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškovi prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close