Tko to tamo glasa?

Što će biti s izbornim mućkama?

Do sada su u SIP-u informirani o mogućem počinjenju krivičnog dijela u oko 150 slučajeva. Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2018. u 11:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) je 13. kolovoza donijelo odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za 9.136 birača jer nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti (nedostaje dokaz o identitetu, dokaz o državljanstvu, dokaz o prebivalištu, nečitka prijava i drugo) ili veći broj prijava (7 i više) sadrži identičnu adresu u inostranstvu, priopćeno je iz SIP-a.

Povjerenstvo podsjeća kako je istog dana je o tome obavijestio javnost i kontinuirano u svim obraćanjima javnosti ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH krivotvoreni potpisi i zloupotrebljavani osobni dokumenti.

''Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registracije na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pod linkom "Da li ste registrirani", u općinskom Centru za birački popis ili da nazovu SIP Bosne i Hercegovine na broj 033/251-331 ili 033/251-332'', navodi se u saopćenju.

Kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH, s pratećom dokumentacijom, SIP BiH će dostaviti nadležnom tužiteljstvu.

Do sada su o mogućem počinjenju krivičnog dijela, SIP, osim birača, informirale i pojedine policijske uprave i pojedina općinska/gradska izborna povjerenstva (oko 150 slučajeva). Većina tih informacije se odnosi na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

Obveza SIP-a BiH je da omogući biračko pravo svim biračima. Tako će svi oni koje je netko bez njihovog znanja i volje registrirao da glasuju putem pošte moći glasovati u općini prebivališta u BiH na biračkom mjestu namijenjenom za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

S druge strane, obveza je SIP-a BiH i da spriječi zloupotrebu glasačkog paketa koji je otpremljen putem pošte. Mehanizam zaštite koji je primijenilo Središnje izborno povjerenstvo BiH jeste slanje glasačkih paketa putem preporučene pošte tako da se može preuzeti samo osobno, a drugi rezervni mehanizam jeste da ukoliko ipak stigne glasački paket izvan BiH na ime birača koji je prijavio zloupotrebu, neće biti brojan.

Kopirati
Drag cursor here to close