Radeta

Što ako birač odbije nositi zaštitnu opremu?

U jednom članu Instrukcije naloženo je da članovi biračkih odbora često peru ruke, mijenjaju rukavice, maske, vizire, kao i da mijenjaju kombinezone.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2020. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član izbornog povjerenstva RS Aleksandar Radeta ukazao je na nelogičnosti u Instrukciji o načinu postupanja organa za provođenje izbora na izborni dan, gdje između ostalog, nije propisano što treba uraditi ako birač odbije nositi zaštitnu opremu ili mjerenje tjelesne temperature.

Radeta je naveo da je u Instrukciji, koju je donijelo Srediđnje izborno povjerenstvo, navedeno da se obvezno osigurava fizička distanca u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, čega su dužni pridržavati se članovi biračkog odbora, promatrači, mediji, glasači.

Bugarski vlakovi

U jednom članu Instrukcije naloženo je da članovi biračkih odbora često peru ruke, mijenjaju rukavice, maske, vizire, kao i da mijenjaju kombinezone.

"Kako se izbori najčešće održavaju u školama u učionicama sa zajedničkim mokrim čvorovima i za članove biračkih odbora i sve ostale, kako osigurati da ne dođe do zloupotrebe i zamjene glasačkih listića i stvaranje tzv. `bugarskih vlakova`, a kako izbjeći gužvu zbog skučenog prostora", napomenuo je Radeta u autorskom tekstu za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju članovi biračkih odbora bi više hodali nego radili posao za koji su prvenstveno zaduženi, što je u suprotnosti Izbornim zakonom BiH, koji kaže da članovi biračkog odbora moraju biti prisutni tijekom cijelog procesa glasovanja na biračkom mjestu.

Radeta je istaknuo kako je u Instrukciji navedeno da prostorije moraju biti čišćene u redovnim intervalima, te upitao obustavlja li se tada proces glasovanja u skladu s Izbornim zakonom BiH i nadoknađuje li se to vrijeme, to jest produžava li se rad biračkih odbora.

Tko i što će se dezinficirati?

"Ako se birački odbor pridržava svih odredaba kako od mogućih 60 promatrača na biračkom mjestu u Banja Luci izabrati četiri-pet koje ćemo pustiti na biračko mjesto, jer više nema mjesta, ako se pridržavamo uputstava o broju osoba i razmaku u prostorijama", upitao je Radeta.

Naglasio je da je nepoznanica kako onemogućiti ostale promatrače da rade svoj posao i po kojem ih kriteriju izabrati.

"Također se govori da će osobe s temperaturom i zaraženi koronom glasovati u posebnoj kabini, koja će poslije biti očišćena i dezinficirana. Hoće li biti dezinficirani i glasački listići prije ubacivanja u glasačku kutiju, jer će oni kasnije doći u doticaj s članovima biračkog odbora", upitao je Radeta.

Prema njegovim riječima, u članu Instrukcije rečeno je da će svaki listić biti podignut i pokazan promatračima, ali uz poštovanje fizičke distance.

"Po ovome svi promatrači će morati imati `oko sokolovo` da bi sa udaljenosti od dva do 10 metara vidjeli što je na listiću“, napomenuo je Radeta, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close