Mutno

Stari običaji pred izbore: Na jednoj adresi 60 ljudi

Najviše prijavljenih birača izvan BiH dolazi iz Srbije, Hrvatske i Njemačke.
Vijesti / Politika | 29. 09. 2020. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine (SIP BiH) Željko Bakalar rekao je kako je veliki broj prijava za glasovanje izvan BiH za predstojeće lokalne izbore i da je riječ o gotovo dvostrukom broju u odnosu na prethodne cikluse, a ima slučajeva da je na jednoj adresi prijavljeno i po 50 ili 60 ljudi.

Bakalar je za Srnu istaknuo kako vjeruje da će SIP uspjeti završiti svoj dio posla i da će zaposleni, koji su angažirani tek nakon što je odobren proračun, uspjeti uraditi provjere.

''U prijavama se nalazi mnogo spornih stvari. Pokušavamo uraditi dodatne provjere, obiman je posao. Ukoliko budemo i kasnili, to će biti neznatna kašnjenja, ali vjerujemo da ćemo posao uraditi na vrijeme'', rekao je Bakalar.

Na pitanje što se krije iza tolikog broja prijavljenih za glasovanje van Bosne i Hercegovine, Bakalar je rekao da se u ovom trenutku teško može ocijeniti što se krije iza toga.

''S obzirom na to da imamo veliki broj dvostrukih i trostrukih prijava, da imamo veliki broj prijava po kojima bi se glasački materijal trebao poslati na jednu adresu, da imamo prijava u kojima je po 50 ili 60 ljudi prijavljeno na jednoj adresi, možemo sumnjati u značajan broj zloupotreba'', rekao je Bakalar.

Dodao je kako je moguće da je nešto “odradila i kampanja”, ali i da je tako zbog velikog broja odliva stanovništva van BiH.

''Vjerojatno se iza ovog krije kombinacija svega ovoga, ali naša je intencija da dio koji se tiče zloupotreba pokušamo spriječiti i stopirati da se ne desi. Koliko ćemo u tome uspjeti, vidjet ćemo'', rekao je Bakalar.

Istaknuo je kako još postoji nekoliko faza u kojima se te stvari mogu stopirati.

''Evidentno je da je broj prijavljenih birača povećan višestruko u odnosu na prethodni izborni ciklus, ali ćemo sve zloupotrebe pokušati spriječiti'', rekao je.

Bakalar je otkrio da je najviše prijavljenih birača van BiH iz Srbije, Hrvatske i Njemačke.

''Činimo sve da lokalni izbori budu fer i demokratski'', rekao je Bakalar i dodao da je u BiH postao trend da pojedinci i grupacije pokušavaju da vrše zloupotrebe, te da će sve što bude prijavljeno i dokazano predano procesuirati i sankcionirati.

Rekao je kako je ovog puta rok za prijem glasačkog materijala produžen za pet dana u odnosu na ranije izbore kada je taj rok bio dva dana.

''Mi ćemo uvažiti svaku pošiljku koja stigne pet dana nakon izbora s datumom dana izbora i sa žigom pošte iz zemlje pošiljatelja'', kazao je Bakalar.

Bakalar je kazao da je SIP propisao sve mjere koje su propisivali i epidemiolozi i da se vodi strogo računa da se u uvjetima epidemije virusa korona poštuju epidemiološke mjere, drži distanca, radi pod maskama, dezinficiraju prostorije i strogo poštuju higijenske mjere.

''To smo propisali da se radi i u našem glavnom Centru za brojanje, skladištu. U našem proračunu osigurana su sredstva za naše potrebe, a ono što proračunom nije predviđeno ne možemo ni financirati, ali smo propisali pravila ponašanja izborne administracije, posebno biračkih odbora na dan izbora i u dane koji slijede nakon izbora kada se budu prebrojavali glasovi'', istakao je Bakalar.

Rekao je kako su se obratili institucijama svih razina vlasti radi osiguranja dodatnih sredstava, a da više razine vlasti nisu reagirale na taj dopis i apele.

''Raduje nas što su načelnici i gradonačelnici iz svih dijelova BiH odgovorili pozitivno i iznalaze načina da osiguraju sredstva za birališta u njihovim lokalnim sredinama'', rekao je Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close