Medietik

Stanivuković podnio krivične prijave zbog afere respiratori u RS

Kusturića tereti za nesavjestan rad u službi prilikom nabavke respiratora u vrijeme koronavirusa, a Babića zbog krivtvorenje i uništavanja službene isprave.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2020. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković podnio je danas Okružnom javnom tužiteljstvu u Banja Luci krivičnu prijavu protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejana Kusturića i Željka Babića, direktora firme "Medietik“ iz Banja Luke od koje su kupljeni respiratori.

Kusturića tereti za nesavjestan rad u službi prilikom nabavke respiratora u vrijeme koronavirusa, a Babića zbog krivtvorenje i uništavanja službene isprave.

Smatra da u ovoj „aferi ima ozbiljnog posla“ za Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), te čak za neke institucije na razini Europske unije, koje se bave pranjem novca.

''U aferu respiratori u RS je 'opran' novac građana. Pozivam Tužiteljstvo i SIPA-u da ih privede i sasluša, jer se u dva dana sve ovo može završiti'', tvrdi Stanivuković i najavljuje prijave protiv još nekih osoba.

Ističe da se podaci iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH ne podudaraju s onim iz Agencije za lijekove ni sa cijenama koje je dostavio Fond zdravstvenog osiguranja.

''Kada se pogledaju podaci UNO, najskuplji respirator firme 'Medietik' uvezen u BiH iznosi 34.000 KM, dok su Fondu prodani za nevjerojatnih 157.000 KM'', kazao je Stanivuković u izjavi novinarima.

Neki od respiratora, koji su uvezeni u aprilu su, navodi Stanivuković, plaćeni i po 18.000 i 19.000 KM, dok je po cijenama Fonda zdravstva najjeftniji 58.000 KM.

''Cijena svih uvezenih respiratora firme 'Medietik', po podacima UNO BiH, iznosi 3,4 milijuna KM, a s PDV četiri milijuna KM, dok su prodani Fondu za 15,1 milijun KM. Razlika u cijeni je 11 milijuna. Ovo je do sada najveći kriminal za vrijeme pandemije koronavirusa'', tvrdi Stanivuković.

Podaci UNO, kako kaže, pokazuju da firma „Medetik“ nije uvezla 165 respiratora te da "krivotvore dokumente prebacujući cifre iz KM u eure".

Kopirati
Drag cursor here to close