Nakon izbora

Stanivuković: Dodik će pasti sam

''Imam želju da izađem na politički megdan Miloradu Dodiku. I sad da je bio, lakše bi mi bilo njega pobijediti nego gospodina Radojičića.''
Vijesti / Politika | 18. 11. 2020. u 21:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banja Luke, rekao je za N1 večeras da je njegova pobjeda u ovom bh. gradu početak kraja vladavine Milorada Dodika. Poručio je da će Pravdu za Davida vratiti na Trg Krajine.

Dodao je da on to ne misli već da zna da će tako biti i da će ''Dodik pasti sam''.

''Ovo je početak kraja vladavine Milorada Dodika. Ne mislim, znam. On će sam pasti. Ružan je termin ''rušiti''. To je oslobađanje. Imam želju da izađem na politički megdan Miloradu Dodiku. I sad da je bio, lakše bi mi bilo njega pobijediti nego gospodina Radojičića. Preko 70 posto svih građana je mene ocijenilo kao pozitivnog političara s ocjenom da me veoma vole. Ja ću se u naredne četiri godine posvetiti Banja Luci. I aktivno ću sudjelovati u promjenama za dvije godine. Brod ne tone za pet minuta. Njihov brod će da tone, probušeni su sa svih strana'', rekao je Stanivuković istakavši da želi od bavljenja politikom napraviti skromno zanimanje i najavši da će na posao ići vlastitim automobilom, biciklom ili pješke kada to vremenske prilike dozvole.

Slikanje sa četničkom zastavom

Potom je dodao da će voditi mirnu politiku te poručio da tolerancija ima svoje granice. Istaknuo je su se u prošlosti u Banja Luci dogodili brojni nemili događaji o kojima su gradonačelnici šutili te da će se to sada promijeniti.

''Ja ću prvi govoriti o tome. Sve ono što je u našoj nadležnosti biće otvoreno i slobodno. Pravda za Davida na direktan i indirektan način je sudjelovala u jednoj promjeni koj se dogodila u Banjaluci. Prije dvije godine su dali svoj najveći doprinos. Kroz kampanju, mi smo tehnički surađivali, imali smo jednu konkretnu suradnju. Doprinijeli su ovom rezultatu. Nijedna inspekcija neće smjeti da ukloni srce koje se stavi na ušču kod Kastela'', poručio je Stanivuković.

Na pitanje zašto se slika s četničkom zastavom, Stanivuković je rekao da ''jedna lasta ne čini proljeće''.

''To je bio jedan lijep politički događaj, dva momka su tražila privatnu fotografju i ta fotografija je isplivala. Jedna fotografija ne može biti obilježje jednog čovjeka. Uvijek se može pronaći jedna zlonamjernost. Moja politika je potpuna jasna, to jeste dio naroda kojem pripadam. Ja mislim da sam ja rekao što sam. Ja sam rodoljub, patriota, volim svoj narod u dubini duše, ali imam i ogromnu ljubav i poštovanje prema svakm drugom čovjeku i narodu. To sam ja, altruirsta, spreman sam da prošlost iza sebe ostavim. Ne želim da me politika tjera unazad'', istaknuo je gost Pressinga.

On je iskoristio priliku da pozove sarajevske načelnike da ga posjete, ali je rekao i da ne bi imao ništa protiv da on posjeti njih naglasivši da se dva grada trebaju ekonomski što više povezivati.

'U Srebrenici se dogodio strašan zločin'

U prošloj emisiji Pressing, Draško Stanivuković je kazao da se u Srebenici dogodio strašan zločin, iako nije želio reći da je genocid mada je to jasno po svim presudama, a danas je poručio kako on nema potrebe da se popravlja, i da ono što je on rekao, on je to što jeste i da svi imaju pravo da ga vole ili ne vole.

"Otići ću u Srebrenicu, nije nikakav problem. Mislim da je ključno da tako važnu temu depolitizujemo i ne postavljati je isključivo političarima. Bit će nam bolje kada od tih tema ne budemo pravili senzaciju nego potpuno prirodne stvari, da to ide iz dubine duše, da ja kao čovjek odem kad ne budem pod političkim stegama, kad ne budem politički razapet a bio sam više puta. Zar nije moj iskorak dovoljan? Ako netko iz Sarajeva, Bošnjak, kaže za bilo koji segment srpske povijesti da je bilo ovako ili onako, ja ću reći OK, možda ne razumije ili ne poznaje dovoljno, i ne bih ga osuđivao. Mediji u RS to ne čine. Neke sporne izjave političara medijski su u Sarajevu razapeli", komentirao je Stanivuković.

'Sretan sam što su me zvali iz Srbije'

Stanivuković je za N1 kazao i kako je Dodik bio previše uvjeren u pobjedu SNSD-a u Banja Luci na lokalnim izborima.

S obzirom na to da je Dodik tijkom kampanje govorio da je pripremio janjeći i praseći fond, Stanivuković je rekao kako je korona poremetila te fondove, ali da je važno ono što je već ranije govorio a to je, da nikad nije dobro nekoga potcijenjivati.

I političari iz Srbije su primijetili da je Stanivuković pobijedio u Banja Luci, a ovaj mladi političar je rekao kako je Srbija shvatila da Republika Srpska nije Dodik samo politička ličnost.

"Sretan sam što su me mnogi mediji iz Srbije kontaktirali, to je afirmacija politike koju vodimo, i ja sam zbog tog srećan. Moja želja je da Banjaluka nastavi sa Beogradom prijateljskim odnosom, i pozivam službeni Beograd u posjetu. Nadam se da će naša suradnja još više biti prijateljski nastrojena. Spreman sam da pokrećemo investicije i nadam se da će sve napore koje je ulagala Vlada Srbije i predsjednik Aleksandar Vučić u Banja Luku i u RS da se i dalje u tom pravcu nastavi", poručio je novi gradonačelnik Banjaluke.

Stanivuković je nekoliko puta rekao ranije kako je BiH država, kao i da postoji granica na Drini, a o tome je kazao:

"Je li treba da kažem ne postoji? Kako ću reći kad postoji. Ne treba da manipulirate ljudima. BiH je danas zajednički pojam, neodvojiv od naroda koji ovdje žive. Ne može se prelaziti preko povijesnih činjenica i tradicija, jer to je nešto što znači da ne poznajete povijest. Ako čujete retoriku Vučića, i on isto govori. U RS i BiH žive Srbi, u Crnoj Gori, u Srbiji žive Srbi. Mi jesmo jedan narod", komentirao je.

Istakao je i da je iz tog razloga normalno da surađuju, kao i da Srbija gleda u RS, da Banja Luka gleda u Beograd.

Govorio je i o lideru SNSD-a Miloradu Dodiku te rekao kako je on prije dva dana rekao da će uvesti sankcije Banja Luci, dok je jučer rekao da neće, a onda se osvrnuo i na aferu prisluškivanje.

"Interesantno je da dok su građane prisluškivali, mi smo građane slušali. Razlika između političara i državnika, je da državnik misli o narodu. Mi imamo viziju i to je nešto što je narod RS prepoznao", naveo je ovaj mladi političar.

Na pitanje voditelja Pressinga Amira Zukića o tome kako mladi vide ovu zemlju, te da li je današnja omladina više zadojena nacionalizmom, Stanivuković je istakao:

"Ja sam je osjetio na svojoj koži i to je greška politika iz Sarajeva. To je što vas netko hoće da stavi u politički povijesni koš: ili reci da je tako bilo ili si protiv BiH. Kao što danas ja dođem do Sarajeva, prođem kroz neki tunel, kroz neke ulice koje se zovu kako se zovu i onda nekom drugom smeta što drugim ulicama prođe kroz RS. Važno je da ekonomski pokušamo da nam država cvjeta, da mislimo na taj način, to je budućnost".

O tome da li je moguće da na mjesto gradonačelnika u Banja Luci bude izabran musliman, Stanivuković je rekao kako to nije moguće.

"Preko 90 posto stanovništva u Banjaluci su Srbi, i Statut grada je da zamjenik gradonačelnika može biti netko iz drugih naroda i mislim da se određeni pravci po tom pitanju poštuju, ali i da se može na tome raditi", istaknuo je.

"Kada budemo pravili ekspertsku gradsku upravu da se prijave na konkurse ja neću pitati za putovnice, osobne karte, ni ime i prezime, nego za stručno znanje i marljivost", dodao je gost Pressinga.

Kopirati
Drag cursor here to close